Mentha pulegium L. bitkisinden elde edilen ekstraktın meme kanseri hücre hattı (MCF-7) üzerindeki apoptotik ve antiproliferatif etkisi
The apoptotic and antiproliferative effect of extract from Mentha pulegium L. on breast cancer cell line (MCF-7)
- Tez No: 761466
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN CÜCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Mentha pulegium, Meme kanseri, MCF 7, Apoptoz, Mentha pulegium, Breast cancer, MCF 7, Apoptosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Meme kanseri, dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen kanser tipidir ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ilk sırada bulunmaktadır. Meme kanseri deri dışı malignant bir tümördür. Genel olarak, geleneksel kanser tedavi seçenekleri (cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, biyolojik terapi ve hormon tedavisi) tamamen etkili değildir. Meme kanseri hastalarında nüks ve diğer patolojik durumlar, yan etkiler, normal hücrelerde ilaçların toksisitesi ve tümörlerin agresif davranışları nedeniyle hala bir sorundur. Bu bakımdan meme kanseri tedavisi ve yardımcı yöntemler araştırmacılar için umut verici ve zorlu bir alanı temsil eder. Son birkaç yılda, meme kanseri geçmişi olan kadınlar tarafından fitoterapötik ürünler ve besin takviyeleri gibi bazı tamamlayıcı ilaç türlerinin kullanımı önemli ölçüde artmıştır. Pennyroyal olarak bilinen Mentha pulegium, Lamiaceae familyasında ve nane cinsinde çok yıllık otsu bir bitkidir. Mentha pulegium, yaygın olarak şifalı bir bitki, bitkisel çay ve aroma maddesi olarak kullanılır. Bu çalışmada meme kanseri hücre hattında (MCF 7) Mentha pulegium L. bitikisinden elde edilen sulu ekstraktın apoptotik ve antiproliferatif etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada MCF-7 hücre hattı üzerine Mentha pulegium L. sulu ekstraktının farklı konsantrasyonları uygulandı ve sitotoksik aktiviteleri 24 ve 48. saatte MTT yöntemi kullanılarak belirlendi. Mentha pulegium L. ekstraktı için apoptotik etkileri belirlemek amacıyla Giemsa boyama yöntemi kullanıldı. Proliferasyon testi sonucunda, Mentha pulegium L.'nin farklı dozları ile 24 saat etkileştirilen MCF 7 hücre kültürlerinde % canlılık oranları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. 24 saatlik uygulamada hücre canlılığının giderek azaldığı görülmüştür. Mentha pulegium L.'nin en iyi 100 mg/ml'lik konsantrasyonda proliferasyonu baskıladığı belirlenmiştir. Mentha pulegium L.'nin farklı dozları ile 48 saat etkileştirilen MCF 7 hücre kültürlerinde % canlılık oranları istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Giemsa boyaması sonucunda, Mentha pulegium L.'nin farklı dozları ile 24 saat etkileştirilen MCF 7 hücre kültürlerinde % apoptotik hücre sayısı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Mentha pulegium L.'nin 100 mg/ml'lik konsantrasyonunda apoptotik hücre sayısının % 27,3 ile en fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada doza ve zamana bağlı olarak Mentha pulegium L.ekstraktının MCF-7 hücre kültürlerinde proliferasyonu azalttığını ve az da olsa apoptotik olduğunu gözlemledik. İn vivo deneyler ile daha ayrıntılı çalışılarak, terapotik bir ajan olarak Mentha pulegium L. ekstraktının meme kanseri tedavisinin gelişimine önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer among women worldwide and it is the leading cause in cancer-related deaths for women. Breast cancer is a nonskin malignant tumor. In general, conventional cancer treatment options (surgery, radiotherapy, chemotherapy, biological therapy and hormone therapy) are not completely effective. Recurrence and other pathologic situations in breast cancer patients are still an issue due to side effects, toxicity of drugs in normal cells and aggressive behaviour of tumours. In this regard, breast cancer treatment and adjuvant methods represent a promising and challenging area for researchers. In the last few years, the use of some types of complementary drugs, such as phytotherapeutic products and nutritional supplements by women with a history of breast cancer has increased significantly. Mentha pulegium, known as pennyroyal, is a herbaceous perennial plant in the Lamiaceae family and in the mint genus. Mentha pulegium is widely used as a medicinal herb, herbal tea and flavoring agent. In this study, it was aimed to investigate the apoptotic and antiproliferative effects of the aqueous extract obtained from Mentha pulegium L. plant on breast cancer cell line (MCF 7). In this study, different concentrations of Mentha pulegium L. aqueous extract were applied on the MCF-7 cell line and cytotoxic activities were determined at 24 and 48 hours using MTT method. Giemsa staining method was used to determine apoptotic effects for Mentha pulegium L. extract. As a result of the proliferation test, the % viability rates in MCF 7 cell cultures that were interacted with different doses of Mentha pulegium L. for 24 hours were found to be statistically significant. It was observed that the cell viability decreased gradually during the 24-hour application. It was determined that Mentha pulegium L. suppresses proliferation at a concentration of 100 mg / ml. The % viability rates in MCF 7 cell cultures that were interacted with different doses of Mentha pulegium L. for 48 hours were not found to be statistically significant. As a result of Giemsa staining, the number of apoptotic cells % in MCF 7 cell cultures that were interacted with different doses of Mentha pulegium L. for 24 hours was found to be statistically significant. It was determined that the number of apoptotic cells at 100 mg / ml concentration of Mentha pulegium L. was found to be the highest with 27,3%. In conclusion, in this study, we observed that depending on the dose and time, Mentha pulegium L. extract decreased proliferation in MCF-7 cell cultures and was slightly apoptotic. We believe that further study with in vivo experiments will make a significant contribution to the development of breast cancer treatment as a therapeutic agent.