The examination of the relationship among perceived organizational support, contextual performance and work engagement: The role of transformational leadership
Algılanan örgütsel destek, bağlamsal performans ve işe adanma ilişkinin incelenmesi: Dönüşümcü liderliğin rolü
- Tez No: 761468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYDIN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, bağlamsal performans, işe adanma, dönüşümcü liderlik, Perceived organizational support, contextual performance, transformational leadership, work engagement
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Örgütlerde çalışanların sergilemiş oldukları bağlamsal performans ve isteğe bağlı davranışlar günlük işin çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Dolayısıyla performans kavramının örgütsel performans için de kritik bir yönü bulunmaktadır. Ancak, performans kavramının örgütlerin genel etkinliği için kritik bir role sahip olmasına rağmen, çalışaların zorunlu görev gerekliliklerinin ötesine geçen gönüllü davranışlar konusunda sınırlı bir anlayış bulunmaktadır. Buna ek olarak, algılanan örgütsel destek ve bağlamsal performans, adil ve etkili bir çalışma ortamını sürdürmek için giderek daha önemli unsurlar haline gelmektedir. Bu kavram, hem çalışanların performansını hem de çalışma isteklerini etkilediğinden kuruluşlar için çok kritiktir. Öte yandan, dönüşümcü liderlik ve işe adanma da, çalışanların rol performansları sırasında kendilerini fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak ifade etme motivasyonu için her zamankinden daha kritik hale getirmektedir. Böylece örgütler çalışanlarından maksimum fayda sağlayabileceği için işle ilgili olumlu sonuçlar meydana gelmektedir. Bu çalışmada örgütler için önemli konular arasında yer alan Algılanan Örgütsel Destek, Bağlamsal Performans, İşe Adanma ve Dönüşümcü Liderlik kavramları üzerinde durulmuştur. İlk olarak, bu kavramları açıklamak için değişkenler hakkında derinlemesine bir literatür taraması yapılmıştır. Değişkenlerin teorik olarak tartışılmasının ardından bu kavramların örgütler için önemi tartışılmış ve aralarındaki ilişkiler açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında demografik değişkenlerin yanı sıra üç farklı ölçme aracı kullanılmıştır. Bu kapsamda veri toplamada Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği, Bağlamsal Performans Ölçeği, İşe Adanma ve Dönüşümcü Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de hizmet sektöründe çalışan beyaz yakalı çalışanlar oluşturmaktadır. Toplam 384 katılımcıya uygulanan anketten elde edilen veriler, sosyal bilimlerde araştırmalar için kullanılan bir istatistik paketi olan SPSS programı ile analiz edilmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, örgütsel desteğin bağlamsal performans ve işe adanmışlık üzerindeki etkisini ve bu ilişkide dönüşümcü liderliğin rolünü analiz etmek ve incelemektir. Regresyon ve moderatör analizleri sonucunda değişkenler arasındaki ilişkiler açıklanmıştır. Bulgular, Algılanan Örgüt Desteğinin (POS) Türkiye'de hizmet sektöründeki beyaz yakalı çalışanların Bağlamsal Performansı üzerinde %31 oranında olumlu bir etkiye sahip olduğunu kanıtlamıştır (Β=310, P=000, F=40.709). Algılanan Örgütsel Desteğin (POS) Türkiye'de hizmet sektöründe beyaz yakalı çalışanların işe adanmışlıkları üzerinde %27,4 etkisinin olduğu bulunmuştur (B=.274, P=000, F=30.919). Üçüncü olarak, dönüşümcü liderliğin algılanan örgütsel destek ve bağlamsal performans arasındaki ilişkide (R=.660, R2 =.436, F=14.86, P= 0.000) ve son olarak, algılanan örgütsel destek ve işe adanma arasındaki ilişkide (R=.361, R2 =.130, F= 14.73, P= 0.000) moderator rol oynadığı görülmüştür. İlk hedefte, algılanan organizasyon desteğin bağlamsal performans üzerinde düşük ve olumlu etkisi olduğu bulunmuştur. İkinci olarak, algılanan organizasyon desteğin çalışanlar arasında işe adanmışlığı teşvik etmede önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla, örgütsel destek algısının, işe adanmışlık ve bağlamsal performans düzeyinin elde edilmesi için kilit bir unsur olduğu sonucuna ulaşmıştır. Üçüncüsü, dönüşümcü liderliğin, algılanan örgütsel destek ile bağlamsal performans arasındaki ilişkiyi arttırdığı sonucuna varmaktadır, Bu, değişimin çalışanların dönüşümcü liderlik davranışları ile ve algılanan örgütsel desteğin çalışanların işe adanmışlığını teşvik etmede önemli olduğunu gösterir. Son olarak, çalışma, Türkiye'de hizmet sektöründeki beyaz yakalı çalışanlarda algılanan örgütsel destek, dönüşümcü liderlik ve işe adanma arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için dönüşüm liderliğinin önemli bir rolünün olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The contextual performance of employees in organizations is an essential component of organizational performance since volunteer behaviors play a significant role in daily work. There is currently a limited understanding of the voluntary behaviors that organizations take beyond their mandatory task requirements, though these are critical elements for the overall effectiveness of the organizations. In addition to that, perceived organizational support and contextual performance increasingly become essential elements to sustain a fair and effective work environment. They are very important to companies because they affect both employee performance and willingness to work. While motivating workers to express themselves physically, emotionally, and mentally while carrying out their duties, on the other hand, transformational leadership and work engagement are also more crucial than ever. As a result, positive work-related outcomes result as organizations make the most of the advantages they can get from their employees and engage them in their work. In this study, the concepts of Perceived Organizational Support, Contextual Performance, Work Engagement, and Transformational Leadership, which are among the important concepts for organizations, are focused on. Firstly, an extensive literature review was done for the variables to illustrate these ideas. Overview of the theoretical explanation of the variables, the significance of these ideas for organizations were made to explain the relationships between them. From this point, to gather the data we used the Perceived Organizational Support Scale, Contextual Performance Scale, Work Engagement, and Transformational Leadership Scales. The sample of this study is made up of white-collar workers in service industry in Turkey. The data obtained from the questionnaire applied to a total of 384participants were analyzed with the SPSS program, a statistical package used for research in the social sciences. The main objective of this research is to analyze and examine the impact of organizational support on contextual performance and the role of transformational leadership in this relationship. The associations between the variables were clarified as the result of the regression and moderator analyses. Findings have proven that perceived Organizations Support (POS) has a 31% positive effect on the contextual Performance of employees in white-collar employees in the servant sector in Turkey (Β=.310, P=000, F=40.709). It was found that perceived Organizations Support (POS) has a 27.4% effect on the work engagement of white-collar employees in the servant sector in Turkey (B=.274, P=000, F=30.919). Thirdly, it was found that transformational leadership was a significant indicator of perceived organizational support and contextual performance (R=.660, R2 =.436, F=14.86, P= 0.000) and finally transformational leadership was a significant indicator of Perceived Organizational Support and work engagement (R=.361, R2 =.130, F= 14.73, P= 0.000). The research three conclusions: firstly, perceived organizational support has had a minor and positive effect on contextual performance, and secondly, the study concludes that perceived organizational is important in encouraging employees' work engagement. The study reaches the conclusion that one of the most important factors in achieving work engagement and contextual performance is one's perception of the organization's support. Thirdly, the study's findings indicates that transformation leadership influences the relationship between perceived organizational support and work engagement, which influences organizational support and employees' contextual performance. This indicates that change is typically induced in moderate forms and perceived organizational support is important in encouraging employees' work engagement. Finally, the study concludes that transformation leadership is best situated for the inducing the relationship between perceived organizational support, contextual performance and work engagement in white-collar employees in the servant sector in Turkey.