Gazetecinin iş sözleşmesi ve sözleşmenin sona ermesi
Journalist's labour contract and its termination
- Tez No: 761472
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ CAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Basın İş Kanunu, Gazeteci, Basın İş Sözleşmesi, Basın İş Sözleşmesinin Sona Ermesi, Basın İş Sözleşmesinin Feshi, Gazetecilerin Tazminat Hakları, Press Labor Law, Journalist, Press Employment Contract, End of Press Empoleyment Contract, Termination of Press Employment Contract, Compensation Rights of Journalists
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kısaca Basın İş Kanunu olarak anılan ve çalışmamızda detaylı olarak incelemeye çalıştığımız 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, gazeteciler ve işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen ve kendine özgü birçok hükmüyle diğer iş kanunlarından ayrılan özel bir kanundur. Tez çalışmamızın birinci bölümünde, gazeteci kavramı, gazeteciye benzer kavramlar, ilgili kanun anlamında işveren kavramı üzerinde durularak Basın İş Kanunu ve İş Kanunu arasındaki ilişkiden bahsedilmiş ve kısaca ülkemizde gazetecilerin çalışma sorunlarına değinilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde, basın iş sözleşmesi tanımı üzerinde durularak bu sözleşmenin unsurları incelenmeye çalışılmıştır. Basın iş sözleşmesinin kurulabilmesi için gerekli ehliyet ve şekil şartlarından bahsedilmiş, ayrıca basın iş sözleşmesinin idareye bildirim şartı incelenmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra, basın iş sözleşmesinin türlerine yer verilmiştir. Son bölümde ise uygulama bakımından oldukça önem arz eden gazetecinin iş sözleşmesinin sona ermesi halleri incelenmeye çalışılarak sona ermenin hukuki sonuçları olan ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, ölüm tazminatlarına yer verilmiş, ayrıca gazeteciye çalışma belgesi verilmesi ve ibraname kavramı üzerinde durulmuştur. Yüksek lisans tezimizin içeriğini oluşturan konular ilgili mevzuat, doktrinde yer alan görüşler ve Yargıtay kararları ile birlikte ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Law No. 5953 on the Regulation of Relationships Between Employe rs and Employees in the Press Profession, which is briefly referred to as the Press Labour Act and which we have tried to examine in detail in our study, is a special law that regulates the relations be tween journalists and employers and differs from other labour laws with many provisions. In the first part of our thesis, the term of journalist, terms similar to journalist, the term of employer are emphasized and the relationship with the Press Labour Act and Labor Act is mentioned, and the working problems of journalists in our country are briefly discussed. In the second part of our thesis the term of press employment contract has been emphasized and its conditions have been tried to be examined. The necessar y capacity and requirements as to form for the establishment of the press employment contract are mentioned, and the requirement of notification of the press employment contract to the administration is tried to be examined. Also, the types of press employment contract are mentioned. In the last part of our thesis the termination of the labour contract of the journalist, which is very important in terms of practice, has been tried to be examined and the legal consequences of the termination, which are the notice pay, severance pay, death pay and also giving a work certificate to the journalist and release agreement, are emphasized. The content of our thesis has been evaluated together with the relevant legislati on, the views in the doctrine and the decisions of the Supreme Court