Örgüt kültürü ve inovasyon eğilimi arasındaki ilişkide bilgi paylaşımının düzenleyici rolü: Bir araştırma
The regulatory role of knowledge sharing in the relationship between organizational culture and innovation trend: A study
  1. Tez No: 761608
  2. Yazar: ENES ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN VAHİT ERKUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, İnovasyon, İnovasyon Eğilimi, Bilgi, Bilgi Paylaşımı, Culture, Organizational Culture, Innovation, Innovation Tendency, Knowledge, Knowledge Sharing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Örgüt kültürü, inovasyon ve bilgi paylaşımı kavramları işletme ve yönetim alanlarında önemli olup, üzerinde durulan ve her geçen gün daha fazla önem kazanan kavramlardır. Bununla birlikte günümüz küresel ekonomisinde ayakta kalmak isteyen işletmelerden devletlere kadar bütün kurumların ilgilenmesi, bilmesi ve öğrenmesi şiddetle tavsiye edilen kavramlardır. Bu kavramlar sağlıklı bir ortamda bir araya gelip etkili bir biçimde kullanılabilirse başarının ve devamlılığın kaçınılmaz olacağı literatürde yapılan çalışmalarla desteklenmektedir. Çalışmanın temel amacı Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerin takım üyelerinin sahip olduğu inovasyon eğilimlerini, bilgi paylaşımını ve benimsenen örgüt kültürünü araştırarak; örgüt kültürü ve inovasyon eğilimi arasında anlamlı bir bağ olup olmadığı ve bilgi paylaşımının bu kavramlar üzerindeki düzenleyici rolünün etkisini ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak öncelikle literatürde kapsamlı bir çalışma yapılmış olup kavramlarla alakalı bütün çalışmalar gözden geçirilmiş ve genel kabul görmüş çalışmalara metin içerisinde yer verilmiştir. Aynı zamanda çalışmaya katılan işletmeler içerisinde bilimsel veriler toplanmış ve bu toplanan veriler ile istatistiki analizler yapılmıştır. Bu çerçevede tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“örgüt kültürü”, ikinci bölümde“inovasyon eğilimi”, üçüncü bölümde“bilgi paylaşımı”, dördüncü bölümde“araştırmanın amacı ve önemi”ve beşinci son bölümde de“araştırmanın analizi ve bulgularına”yer verilmektedir. Araştırma kapsamında Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde yer alan işletmelerde çalışan 420 personelden, anket tekniği kullanılarak elde edilen bulgularla araştırmanın hipotezleri korelasyon ve regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre örgüt kültürü ve inovasyon eğilimi arasındaki ilişkide bilgi paylaşımının anlamlı bir düzenleyici rolü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational culture, innovation and knowledge sharing are the concepts that are emphasized in the fields of business and management. However, these are the concepts that are recommended to be dealt with by all institutions, from businesses to governments that want to survive in today's global economy. It is supported by studies that success and continuity will be inevitable if these concepts can be gathered and used effectively in a healthy environment. The aim of the study is to investigate the innovation tendencies, knowledge sharing and adopted organizational culture of the team members of the enterprises operating in the Kayseri Organized Industrial Zone; The aim of this study is to reveal whether there is a meaningful connection between organizational culture and innovation tendency and the effect of the regulatory role of knowledge sharing on these concepts. For this purpose, a comprehensive study has been carried out in the literature and all studies related to the concepts have been reviewed. At the same time, scientific data were collected within the enterprises participating in the study and statistical analyzes were made with this collected data. The study consists of five parts. In the first part,“organizational culture”, in the second part“innovation tendency”, in the third part“knowledge sharing”, in the fourth part“the purpose and importance of the research”and in the last part of the fifth part“analysis and findings of the research”are given. Within the scope of the research, the hypotheses of the research were tested by correlation and regression analysis with the findings obtained by using the survey technique from 420 personnel working in the enterprises located in the Kayseri Organized Industrial Zone. According to the findings of the research, it was found that knowledge sharing has a significant moderator role in the relationship between organizational culture and innovation tendency.