Preoperatif bilateral erektör spina düzlem bloğu uygulanan laparoskopik kolesistektomi cerrahisi yapılan hastalarda opioid ve opioid bağımsız anestezinin postoperatif derlenme kalitesi üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of opioid and opioid free anesthesia on the quality of postoperative recovery in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy with preoperative bilateral erector spina plane block
- Tez No: 762027
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, opioid, opioid bağımsız anestezi, postoperatif derlenme
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı preoperatif bilateral erektör spina düzlem bloğu uygulanan laparoskopik kolesistektomi cerrahisi yapılan hastalarda opioid ve opioid bağımsız anestezinin postoperatif derlenme kalitesi üzerine etkisinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için S.B.Ü. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hatenesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı'ndan izin alınmıştır. Katılımcılar Amerikan Anestezi Uzmanları Derneği I veya II fiziksel durumu olan ve 18-65 yaş aralığındaki hastalardan oluşmaktadır. Opioid bağımsız anestezi uygulanan grup ve opioid bazlı anestezi uygulanan grup için 40'ar hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Grup I; deksmedetomidin ve lidokain infüzyonları ile opioid bağımsız anestezi grubu ve Grup II; remifentanil ile opioid bazlı anestezi grubudur. Her iki gruptaki hastalara preoperatif bilateral erektör spina düzlem bloğu uygulanmıştır. Çift kör, kontrollü bir çalışmadır. Her iki grupta intraoperatif vital bulgular, postoperatif gelişen yan etkiler, ekstübasyon süreleri, ASBÜ kalış süreleri, oryantasyon süreleri, postoperatif HKA ile opioid tüketimi ve postoperatif VAS skorları kayıt altına alınmıştır. İstatiksel analizler SPSS 26 versiyonu paket programı kullanılarak yapılmıştır. Ki kare testi, bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U testi, pearson korelasyon analizi, spearman korelasyon analizi kullanılmıştır ve p değerinin 0,05'in altında olması anlamlı olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Opioid uygulanan grubun, opioid bağımsız anestezi uygulanan gruba göre sistolik kan basıncı ortalaması anlamlı farkla düşüktür. Opioid anestezi olan grupta intraoperatif nitrogliserin ihtiyacı gelişmemiştir. Opioid bağımsız anestezi uygulanan gruptaki hastaların ise %15'inde intaoperatif nitrogliserin ihtiyacı gelişmiştir. Opioid anestezi alan grubun, postoperatif 0-15-30. dakika, 1. saat ve 3. saatteki vizüel analog skala ortalamasının anlamlı farkla yüksek olduğu bulunmuştur. Opioid anestezi alan grubun, opioid bağımsız anestezi alan gruba göre ek anti-emetik ihtiyacının daha fazla olduğu; opioid anestezi alan grubun contramal tüketimi ortalamasının opioid bağımsız anestezi alan gruptan anlamlı farkla yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Opioid anestezi alan grubun anestezi sonrası bakım ünitesinde kalış süresi ve oryantasyon süresi ortalamasının opioid bağımsız anestezi alan gruptan anlamlı farkla daha az olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, preoperatif bilateral erektör spina düzlem bloğu uygulanan laparoskopik kolesistektomi cerrahisi yapılan hastaların dahil edildiği bir çalışmadır. Opioid ve opioid bağımsız anestezinin postoperatif derlenme kalitesi üzerine etkisi araştırılmış ve literatüre katkı sağlayacak önemli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to compare the effects of opioid and opioid- free anesthesia on postoperative recovery quality in patients who underwent laparoscopic cholecystectomy with preoperative bilateral erector spina plane block. Materials and Methods: Ethics committee approval of the study was received Gülhane Education and Research Institute Clinical Research Ethics Committee. Participants consisted of patients between the ages of 18-65, with physical condition I or II of the American Society of Anesthesiologists. Forty patients were included in the study for the opioid-independent anesthesia group and the opioid-based anesthesia group. Group I was an opioid independent anesthesia group with dexmedetomidine and lidocaine infusions and group II was an opioid-based anesthesia group with remifentanil. Preoperative bilateral erector spina plane block was applied to the patients in both groups. It was a double-blind controlled study. Intraoperative vital signs, postoperative side effects, extubation times, length of stay in the post-anesthesia care unit, orientation times, postoperative PCA, opioid consumption and postoperative VAS scores were recorded in both groups. Statistical analyzes were performed using the SPSS 26 version package program. Chi-square test, t test for independent groups, Mann Whitney U test, pearson correlation analysis, spearman correlation analysis were used.