İskeletsel sınıf I ve sınıf III bireylerde mandibular bukkal shelf bölgesinin minivida uygulamaları için konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of mandibular buccal shelf area in skeletal class I and class III patients for miniscrew applications with cone beam computed tomography
  1. Tez No: 762030
  2. Yazar: RABİA YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL EVREN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, mandibular bukkal shelf, minivida, Cone beam computed tomography, mandibular buccal shelf, miniscrew
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, normodiverjan dik yön büyüme paternine sahip iskeletsel Sınıf I ve Sınıf III bireylerde minivida uygulamaları için mandibular bukkal shelf bölgesini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Sınıf I grubunda 20 birey (10 kadın, 10 erkek), Sınıf III grubunda 20 birey (10 kadın, 10 erkek) olmak üzere toplam 40 bireyin KIBT görüntüleri incelendi. Çalışmamızdaki ölçümler; sağ mandibular birinci molar dişin distal kökü (6D) ve sağ mandibular ikinci molar dişin distal kökü (7D) hizasında, aksiyal görüntülerden elde edilen koronal kesitler üzerinde gerçekleştirildi. Koronal kesitlerde minivida giriş açısı, bu açı doğrultusundaki kortikal kemik kalınlığı, toplam kemik kalınlığı ve köke en yakın mesafe ölçüldü. Bulgular: Her iki bölgede yapılan ölçümlerde Sınıf I ve Sınıf III grupları arasında açı, kortikal kemik kalınlığı, toplam kemik kalınlığı ve köke en yakın mesafe değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sınıf I grubunda, kortikal kemik kalınlığı 6D bölgesinde (4.81±1.24 mm), 7D bölgesine (3.95±0.81 mm) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sınıf III grubunda 6D bölgesinde kortikal kemik kalınlığı (4.43±1.17 mm), 7D bölgesine (3.75±0.81 mm) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Sınıf I ve Sınıf III bireylerde her iki bölgede de minivida yerleşimi için yeterli miktarda kortikal kemik kalınlığı ve toplam kemik kalınlığı gözlenmiştir. Hem Sınıf I grubunda hem de Sınıf III grubunda posteriora doğru gidildikçe kortikal kemik kalınlığında anlamlı bir azalma gözlenmiştir. İncelediğimiz bölgelerde belirlediğimiz yönteme göre bulduğumuz açılarda gerçekleştirilen minivida yerleşiminin güvenli olduğunu düşünmekteyiz. Ancak bireyler arasında anatomik varyasyonlar olabileceğinden uygun minivida yerleşimi için KIBT alınarak bölgenin kemik özellikleri klinisyen tarafından değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate mandibular buccal shelf area for miniscrew applications in normodivergent skeletal Class I and Class III patients. Material and Method: CBCT of a total 40 individuals including; 20 individuals (10 male, 10 female) with skeletal Class I and 20 individuals (10 male, 10 female) with skeletal Class III were examined in our study. Measurements performed on right mandibular first molar's distal root (6D) and right mandibular second molar's distal root (7D) level on coronal sections that obtained from axial images. Miniscrew insertion angle measured on coronal sections and in the direction of this angle we measured cortical bone thickness, total bone thickness and closest distance to the root. Results: Statistically no significant changes were found in angle, cortical bone thickness, total bone thickness and closest distance to the root between Class I and Class III groups in both areas. In Class I group, the cortical bone thickness in the 6D area (4.81±1.24 mm) was found to be statistically significantly higher than in the 7D area (3.95±0.81 mm). In Class III group, cortical bone thickness in the 6D area (4.43±1.17 mm) was found to be statistically significantly higher than in the 7D area (3.75±0.81 mm). Conclusion: : In Class I and Class III individuals, sufficient cortical bone thickness and total bone thickness were observed in both areas for miniscrew placement. A significant decrease in cortical bone thickness was observed in both Class I and Class III group when going towards posteriorly. On the areas that we examined, we think that the miniscrews can be inserted safely with the insertion angle that determined via our method. However, clinician could consider taking CBCT images because the anatomical variations can differ individually.