Yerlileştirmede uygulanan sanayi politikaları ve Türkiye'de yerlilik ölçülendirmesinde kullanılan yerli malı belgesi
Industrial policies applied in indigenization and a domestic goods certificate which used for measure indigenousness in Turkey
  1. Tez No: 762031
  2. Yazar: MURAT ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerlileşme, Yerli Malı Belgesi, Yerli Üretim, Sanayi Politikaları, Devlet Müdahalesi ve Korumacılık, İthal İkamesi, Indigenization, Domestic Goods Certificate, Domestic Production, Industrial Policies, Goverment Intervention ve Protectionism, Import Substitutes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Ülkeler devamlılığı sağlamak, sanayide gelişmişlik seviyesine ulaşmak için çeşitli sanayi politikaları uygularlar. Tüm bu politikaları uygularlarken kendi girdileriyle oluşan bir yerel bir sanayiyi kurup ekonomik bağımsızlıklarını da kazanmak isterler. Ülkeler yerlileşme çalışmaları sırasında çeşitli stratejiler izlerken, gelişmekte olan ülkeler genelde gelişmiş ülkelerin sanayi politikalarını ve uyguladıkları stratejileri birebir kopyalayıp uygulamaya çalışmışlardır. Bu çalışmanın ilk bölümlerinde gelişmiş ülkelerin; Sanayi Devriminden önce başlayan, Sanayi Devrimi ile anlam kazanan ve küreselleşmeyle birlikte hızlanan sanayileşmede uyguladıkları politikaları incelenmiştir. Ayrıca ülkemizde de cumhuriyetin kurulmasıyla başlayan yeni yapılanma süreci ile birlikte uygulanan yerlileşme çalışmaları da ayrıntılı incelenmiş ve günümüzde devam eden yerli stratejik projelerden bahsedilmiştir. Bu çalışmanın son bölümünde ise yerli malı belgesi ile ilgili SWOT analizi yapılmıştır. Yapılan analizle yerlileşme çalışmalarında ürünlerin yerliliğinin ölçülendirilmesinde kullanılan yerli malı belgesinin gerçek manada işlevini yerine getirip getirmediği incelenmiştir. Söz konusu belgelenin yerlileşmeye etkisi, eksik yönleri tespit edilerek sonuç bölümünde çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Countries implement various industrial policies to ensure continuity and reach a level of development in industry. While implementing all these policies, they want to establish a local industry formed by their own input and gain their economic independence.While countries followed various strategies during their indigenization efforts, developing countries generally tried to copy and implement the industrial policies and strategies implemented by developed countries. In the first parts of this study, the industralization policies of developed countries examined which started before the Industrial Revolution, gained meaning with the Industrial Revolution and accelerated with globalization. In addition, the indigenization studies implemented together with the new structuring process that starts with the establishment of the Republic in our country have been examined in detail and current domestic strategic projects have been mentioned. In the last part of this study, SWOT analysis was performed regarding the domestic goods certificate. In the framework of analysis, it is examined whether the certificate of domestic goods used to measure the indigenization of products actually performs its function or not. The impact of related certificate as well as its missing aspects have been identified and solutions have been offered in the results section.