Sıçan modelinde L-karnitin ve spongostanın kıkırdak defekti üzerindeki iyileştirme etkileri
The healing effects of L-carnitine and spongostane on cartilage defect in rat model
- Tez No: 762230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIFAT ŞAHİN, DOÇ. DR. MEHMET SABRİ BALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: L-karnitin, spongostan, kıkırdak iyileşmesi, sıçan, kıkırdak, L-carnitine, spongostane, cartilagehealing, rat, cartilage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kıkırdak hasarları ve nihayetinde meydana gelen osteoartrit özellikle ileri yaşlarda sıklıkla meydana gelmektedir. Çalışmamızda anti oksidan ve anti-inflamatuar etkinliği olan L-karnitin ve kollajen içeriği ile bilinen spongostanın, kıkırdak iyileşmesi üzerine etkilerini belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 32 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. 4 ayrı grup oluşturuldu. Bu gruplar şunlardan oluşmaktaydı: Sağlıklı kontrol grubu, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulup tedavi verilmeyen grup, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine spongostan uygulanan grup ve kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine L-karnitin emdirilmiş spongostan uygulanan grup. Sıçanlar 6. haftada sakrifiye edilerek değerlendirme aşamasına geçildi. Bu aşamada gruplar arasında biyokimyasal ve histolojik olarak fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Grupları biyokimyasal olarak karşılaştırdığımızda L-karnitin emdirilmiş spongostan uygulanan grupta TBARS (Thiobarbituricacidreactivesubstances) seviyelerinin düştüğünü, antioksidan etki göstergesi olarak toplam tiyol miktarının ise arttığını gözlemledik. Grupları histopatolojik olarak karşılaştırdığımızda mankin skorlamasına göre L-karnitin emdirilmiş spongostan uygulanan grupta hasar skorlarının belirgin olarak düştüğü gözlemlendi. Sonuç: Biyokimyasal analizlerde, L-karnitin ve spongostan kıkırdak iyileşmesine antioksidan etki göstermektedir. Ayrıca histopatolojik olarak kıkırdak iyileşme sürecinin tüm aşamalarına olumlu etki gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: To speed up the healing of cartilage defect that may be stimulating to kondrogenezis anti-oxidant and anti-inflammatory activity that has L-carnitine and spongostane because it contains collagen. We aimed to determine the effects of cartilage healing. Materials and Methods: In our study, 32 Sprague-Dawley rats were used. 4 separate groups were created. The healthy control group was named as Group 1, controlled cartilage defect was named as Group 2, controlled cartilage defect + spongostane was named as Group 3, controlled cartilage defect + L-carnitine-impregnated spongostane was named as Group 4. Rats were sacrificed at 6. week and passed to the evaluationstages. In the evaluation phase, it was examined whether there was a biochemical and histolohical difference between these groups. Result: When we compared the groups biochemically, we observed that TBARS (Thiobarbituricacidreactivesubstances)levelsdecreased in the group treated with spongostane impregnated with L-carnitine, while the total amount of thiol, an indicator of antioxidant effect, increased. When we compared the groups histopathologically, it was observed that the damage scores decreased significantly in the group treated with spongostane impregnated with L-carnitine according to mankin's scoring. Conclusion: In biochemical analyzes, L-carnitine and spongostane has an antioxidant effect on cartilage healing. Inaddition, histopathologically, it was determined that it had a positive effect on all stages of the cartilage healing process.