The end of the fact-value dichotomy: A neo-Aristotelian approach
Olgu-değer ikileminin sonu: Neo-Aristotelesçi bir yaklaşım
- Tez No: 762306
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU MURAT BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilişselcilik, Doğalcılık, Gayri-bilişselcilik, Olgu-Değer İkilemi, Özcülük, Sezgicilik, Cognitivism, Essentialism, Intuitionism, Naturalism, Non-cognitivism, The Fact-Value Dichotomy
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tez iki temel amaç taşımaktadır. İlk olarak, çalışma Hume'un ünlü ―olan-olması gereken‖ paragrafıyla başlayan olgu-değer ikiliğinin, konuyu salt mantıksal bir tümdengelim sorunu olarak ele alarak geleneksel yorumu savunan ya da pratik çözümler sunmadan salt ahlaki kelimler ve kavramlar üzerinde duran meta-etik kuramlarla çözülemeyeceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda Hume'un ahlak felsefesinin geleneksel yoruma uyan ve uymayan kısımları incelendikten sonra, sorunun meta-etik kuramlara yansımaları tartışılmaktadır. Bu analiz, gayri-bilişselci ve bilişselci görüşleri savunan önde gelen düşünürler aracılığıyla sunulmaktadır. Alfred Jules Ayer ve Charles Stevenson gayri-bilişselcilik kapsamında analiz edilirken, Moritz Schlick ve George Edward Moore doğalcılık ve sezgicilik açısından incelenmektedir. Tartışılan teorilerden çıkan sonuçlar gereği, bilişselciliğe ve gayri-bilişselciliğe farklı açılardan yaklaşan iki filozofun daha irdelenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Buradan yola çıkarak, John Mackie ve Richard Mervyn Hare olgu-değer problemi bağlamında analiz edilmektedir. İncelemenin sonunda, birisi özcülük, diğeri ahlaki yargıların akıldışı olduğu iddiası olmak üzere iki temel zorluk ortaya çıkar. Böylece hem özcülüğü ortadan kaldıracak hem de ahlaki yargıların rasyonelliğini savunacak bir teorinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu ikiliğin çözülmesinin ancak ―olan‖ ile ―olması gereken‖ arasındaki ilişkinin tarihselliği ve teleolojisi bağlamında anlaşılabileceği fikrinden hareketle bu çalışmanın ikinci amacı, MacIntyre'ın neo-Aristotelesçi yaklaşımını ortaya koymak ve tartışmaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is twofold. First, the work intends to show that the commonly discussed fact-value dichotomy, which begins with Hume's famous is-ought paragraph, cannot be solved by meta-ethical theories that defend the traditional interpretation by treating the issue as purely a matter of logical deducibility or that merely dwell on moral words and concepts without offering practical solutions. In this context, after examining the parts of Hume's moral philosophy that do and do not comply with the traditional interpretation, reflections on the problem of meta-ethical theories are discussed. This analysis is presented through prominent thinkers who advocate non-cognitivist and cognitivist views. Alfred Jules Ayer and Charles Stevenson are analyzed for non-cognitivism, while Moritz Schlick and George Edward Moore are examined with regard to naturalism and intuitionism. The views studied here necessitate the investigation of two more philosophers who approach cognitivism and non-cognitivism from different angles. In this way, Mackie and Hare are analyzed in the context of the fact-value problem. Two fundamental challenges arise, one of which is essentialism, and the other is the irrationality of moral judgments related to the fact-value problem. Thus, the necessity of a theory that will both eliminate essentialism and defend the rationality of moral statements emerges. The second aim of this study, based on the idea that dissolving the dichotomy can only be understood within the context of historicity and teleology of the relationship between ―what is‖ and ―what ought to be‖, is to discuss MacIntyre's neo-Aristotelian approach critically.