Türkiye'de sosyal bilgiler eğitimi alanında yapılan tezlerin eğilimi
The tendency of thesis which are done about social sciences in Turkey
- Tez No: 762591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Doküman İncelemesi, Eğilim, Literatür Taraması, Social Studies, Social Studies Education, Social Studies Teaching, Document Review, Tendency, Literature Review
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de Sosyal Bilgiler Eğitimi alanında yapılan tezleri çeşitli değişkenler açısından inceleyerek eğilimleri belirlemektir. Araştırma nitel yaklaşımla hazırlanmıştır. Araştırma verileri doküman incelemesi yoluyla YÖK tez merkezinden elde edilmiş olup elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Araştırma kapsamında 1094'ü yüksek lisans, 186'sı doktora çalışması olmak üzere toplam 1280 lisansüstü eğitim çalışması incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre: Sosyal Bilgiler Eğitimi alanındaki lisansüstü çalışmalarının sayısı 2000-2021 yılları arasında genel olarak artış eğilimindedir. Yıllara göre yapılan incelemede en fazla çalışmanın 2019 yılında tamamlandığı tespit edilmiştir. Araştırmada Türkiye'de Sosyal Bilgiler Eğitimi alanında en fazla lisansüstü eğitim çalışması yapılan üniversitenin“Gazi Üniversitesi”olduğu belirlenmiştir. Çalışmalarda çoğunlukla nicel ve nitel araştırma yöntemleri tercih edilirken karma yöntem çalışmalarının daha az olduğu belirlenmiştir. Ayrıca en fazla tercih edilen araştırma modeli, betimsel modeldir. Araştırmalar çoğunlukla öğrenciler, öğretmenler ve öğretmen adayları üzerinden 100'ün altındaki örneklem gruplarıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Sosyal Bilgiler Eğitimi alanında yapılan lisansüstü eğitim çalışmalarında en fazla odaklanılan konunun“öğretim yöntemleri”olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine tendency by analyzing the theses made in the field of social studies education in Turkey in terms of various variables. The research was prepared with a qualitative approach. The research data were obtained from the thesis center of YÖK through document review, and the obtained data were analyzed by content analysis technique. A total of 1280 postgraduate studies were analyzed, of which 1094 were master's, and 186 doctoral studies within the research. The number of postgraduate studies in the field of Social Studies Education generally tends to increase between 2000-2021 years. In the review made by these years, it was determined that the maksimal work was completed in 2019. In the research, it has been determined that 'Gazi University' is the university where the largest number of graduate education studies were conducted in the field of Social Studies Education in Turkey.While quantitative and qualitative research methods were mostly preferred in the studies, it was determined that mixed method studies were less.Moreover, the most preferred research model is the descriptive model. The researches were mostly carried out on students, teachers and teacher candidates with sample groups of less than 100. In addition, it has been determined that the most focused topic in postgraduate education studies in the field of Social Studies Education is 'teaching methods'.