Postmodern elements in Tom Stoppard's the real inspector hound and Ferhan Şensoy's Fişne Pahçesu
Tom Stoppard'ın gerçek müfettiş hound'unda ve Ferhan Şensoy'un Fişne Pahçesu'nde postmodern elementler
- Tez No: 762621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodern Drama, Tom Stoppard, Ferhan Şensoy, Gerçek Müfettiş Hound, Fişne Pahçesu, Postmodern Drama, Tom Stoppard, Ferhan Şensoy, The Real Inspector Hound, Fişne Pahçesu
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Postmodernizm, karmaşık, çok katmanlı ve çok yönlü bir fenomen, davranış ve ürün koleksiyonundan oluşan bir düşünce akışıdır. Birçok düşünür tarafından farklı tanımlamalara sahip olan postmodernizm, günümüzde hala net bir şekilde tanımlamayan bir kavram olarak varlığını sürdürmektedir. Postmodernizmin edebiyat ve tiyatroya yönelik yeni bir düşünce çağı olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda postmodern özellikleri oyunlarında kullanan iki başarılı oyun yazarı Tom Stoppard ve Ferhan Şensoy, ülkemizde ve dünyada saygın bir yer edinmişlerdir. Bu çalışma, her iki oyun yazarının üslubu arasında yakın bir ilişki olduğu fikrine dayanmaktadır. Bu nedenle, iki yazarın söz konusu oyunlarında kullandıkları postmodern teknikler incelenmiştir. Buna bağlı olarak, bu tez postmodern dramayı ve postmodern dramada kullanılan teknikleri tanımlamayı, Tom Stoppard'ın Gerçek Müfettiş Hound ve Ferhan Şensoy'un Fişne Pahçesu adlı oyunlarında metadrama, parodi, kültürel referans, kelime oyunu ve absürdite gibi postmodern unsurların nasıl kullanıldıklarını göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Postmodernism is a stream of thought that consists of a complex, multi-layered and multifaceted collection of phenomena, behaviours, and products. Postmodernism, which has different definitions by many academicians, still exists as a concept that is not clearly defined today. It is possible to say it is an era of new thinking about literature and theatre. In this context, Tom Stoppard and Ferhan Şensoy, two successful playwrights who used postmodern features in their plays, have gained respect in our country and the world. This study is based on the idea that there is a close relationship between the styles of both playwrights. Thus, the postmodern techniques used by the two authors in their plays under consideration are examined. Therefore, this thesis aims to define postmodern drama and the methods used in the theatre to show how postmodern elements such as metadrama, parody, cultural reference, wordplay, and absurdity in Tom Stoppard's The Real Inspector Hound and Ferhan Şensoy's Fişne Pahçesu.