MOXO d-CPT ve göz hareketleri teknolojileri kullanılarak 11-12 yaş DEHB ve sağlıklı grubun göz hareketlerinin karşılaştırılması
Comparison of eye movements of 11-12 years ADHD and healthy group using MOXO d-CPT and eye movement technologies
- Tez No: 762655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ADHD, Eye Tracking, MOXO d-CPT
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Nörogelişimsel bir bozukluk olan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nda (DEHB) dikkat ile ilgili değerlendirmeler çeşitli nöropsikolojik test ve ölçeklerle yapılabileceği gibi objektif bir ölçüm aracı olan göz izleme teknolojileri ile de yapılabilmektedir. Eye-Tention adlı çalışmanın amacı göz izleme teknolojileri kullanılarak MOXO d-CPT testinde sürekli dikkat görevlerini yerine getiren DEHB'li çocuklar ve tipik gelişim gösteren çocukların göz hareketleri takip edilip, çıkan sonuçların değerlendirilmesi ve göz hareketlerinin karşılaştırılmasıdır. Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki çalışmada grupları 11-12 yaşları arasında 31 DEHB tanılı, 31 Sağlıklı öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Conners' Ebeveyn ve Öğretmen Derecelendirme ölçekleri uygulanmıştır. Tüm katılımcılara bilgisayar ekranında MOXO d-CPT testi uygulanmış, Gaze Point 3 göz takip cihazı ile göz izlem parametreleri (kalma sayısı, tekrar ziyaret sayısı, fiksasyon sayısı, ilk fiksasyon süresi, sakkad sayısı) ölçülmüştür. MOXO d-CPT' testinin 8 aşaması için ayrı, ayrı analizler yapılmış ve gruplar istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. MOXO d-CPT testinin 8 aşamasında da DEHB'li grup ve Kontrol grubu arasında kalma sayısı puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,023, p=0.001, p=0,004, p=0,009, p=0,008, p=0,001, p=0.027 ve p=0,009). DEHB'li grup ve Kontrol grubu arasında tekrar ziyaret sayısı puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,004, p=0,002, p=0,001, p=0,005, p=0,001, p=0,001, p=0,039 ve p=0,037). DEHB'li grup ve Kontrol grubu arasında fiksasyon sayısı puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p=0,004, p=0,007, p=0,005, p=0,007, p=0,003, p=0,002, p=0,002 ve p=0,001). Bu çalışma, göz izleme teknolojilerinin DEHB'li bireylerin dikkatlerinin gerçek zamanlı değerlendirmesinde bilgi verici bir yöntem olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimler: DEHB, Göz Takibi, MOXO d-CPT.
Özet (Çeviri)
In Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), which is a neurodevelopmental disorder, assessments of attention can be made with various neuropsychological tests and scales, as well as with eye tracking technologies, which is an objective measurement tool. The aim of the study called Eye-Tention is to monitor the eye movements of children with ADHD and typically developing children who perform continuous attention tasks in the MOXO d-CPT test using eye tracking technologies, evaluate the results and compare their eye movements. In this cross-sectional and descriptive study, the groups consisted of 31 ADHD students and 31 healthy students aged 11-12. In this study, Personal Information Form, Conners' Parent and Teacher Rating scales were applied. MOXO d-CPT test was applied to all participants on the computer screen, eye tracking parameters (dwell count, revisit count, fixation count, time the first fixation, saccades count) were measured with Gaze Point 3 eye tracker. Separate analyzes were made for the 8 stages of the MOXO d-CPT' test and the groups were compared using statistical methods. In all 8 stages of the MOXO d-CPT test; A statistically significant difference was found between the ADHD group and the control group in terms of dwell count scores (p=0.023, p=0.001, p=0.004, p=0.009, p=0.008, p=0.001, p=0.027 and p=0.009). A statistically significant difference was found between the ADHD group and the Control group in terms of revisits count scores (p=0.004, p=0.002, p=0.001, p=0.005, p=0.001, p=0.001, p=0.039 and p=. 0.037). A statistically significant difference was found between the ADHD group and the Control group in terms of fixation count scores (p=0.004, p=0.007, p=0.005, p=0.007, p=0.003, p=0.002, p=0.002 and p=0.001). This study has shown that eye tracking technologies are an informative method for real-time assessment of attention in individuals with ADHD.