Mesleki ve teknik eğitimin dünü bugünü ve geleceğinin incelenmesi
Evaluation of the place of vocational and technical education in development plans
  1. Tez No: 762791
  2. Yazar: EMRE GİRAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Eğitim, Kalkınma Planları, Milli Eğitim Şura Kararları, Hükümet Programları, 2023 Eğitim Vizyonu, Kalkınma, Eğitim, Vocational and Technical Education, Development Plans, National Education Council Decisions, Government Programs, 2023 Education Vision, Development, Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Küreselleşme olgusu ve beraberinde getirdiği yenidünya düzeni ülkelerin değişimini ve gelişimini zorunlu kılmıştır. Bu yenidünya düzenine ayak uydurabilmek eğitimi geliştirmek ile mümkündür. Çünkü eğitimin kalkınma ve gelişmeyle çok sıkı bir ilişkisi bulunmaktadır. Hayatın her alanında meydana gelen bu değişim ve gelişimlerin başında bilimsel ve teknolojik değişimler gelmektedir. Bu hızlı değişim, dünya devletlerini değişmeye ve gelişmeye zorlayan bir süreci ortaya çıkarmıştır. Bu hızlı değişim ivmesini yakalamak isteyen ülkeler tüm bireylerine daha nitelikli eğitim sağlama amacını taşımış ve bu doğrultuda tüm olanaklarını seferber etme çabası içine girmiştir. Bu bilimsel ve teknolojik değişimlerin yakalanmasında şüphesiz mesleki ve teknik eğitim oldukça önemlidir. Ülkeler ulusal ve uluslararası yapılardan etkilenerek eğitim politikaları oluşturmakta ve bireyi kalkındırmak yolunda hareket etmektedir. Mesleki ve teknik eğitim özelinde nitelikli şekilde yetişmiş olan bireyler geleceğe en büyük yatırım olacağından bu yatırımın niteliği bireyleri yetiştiren kurumların niteliği ile var olacaktır. Bu nedenle mesleki ve teknik eğitimde niteliğin kazanılması açısından Ulusal ve uluslararası örgütler, Ekonomi Politikaları, Milli Eğitim Şura Kararları, Kalkınma Planları ve Hükümet Programları başta olmak üzere birçok unsurun incelenmesi ve analiz edilmesi gereklidir. Araştırmada, Yabancı Uzman Raporları, Kalkınma Planları, Milli Eğitim Şura Kararları, Hükümet Programları bağlamında Türkiye de mesleki ve teknik eğitimin nasıl bir gelişme içerisinde olduğu incelenmiş ve bu gelişme sürecinde mesleki ve teknik eğitimde ne gibi çalışmalar yapıldığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma, mesleki ve teknik eğitimin Yabancı Uzman Raporları, Kalkınma Planları, Milli Eğitim Şura Kararları, Hükümet Programlarındaki yerini ortaya koyacağından ve ilgili araştırmalara veri sağlayacağından oldukça önemlidir. Araştırma, nitel bir çalışma olup yazılı kaynaklar ve arşiv belgeleri çerçevesinde alan yazın taranarak oluşturulmuş Betimsel bir çalışmadır. Araştırma yapılırken lisans ve doktora tezleri, makaleler, kitaplar, tüzel kaynaklar ve arşivlerden faydalanılmıştır. Geniş bir konu olan mesleki ve teknik eğitime yönelik tarihsel gelişim süreci içerisinde Yabancı Uzman Raporları, Kalkınma Planları, Milli Eğitim Şura Kararları, Hükümet Programları ve ilgili çalışmalar göz önüne alınarak alan yazın taraması yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; Yabancı Uzman Raporları, Kalkınma Planları, Milli Eğitim Şura Kararları, Hükümet Programları mesleki eğitim gerçekliğini ortaya koymuş ve çözümde yetersiz kalmıştır. Bunun yanı sıra siyasi belirsizliklerin ülkedeki etkisi her daim kendini göstermiş kalkınma planlarının etkisini eğitim üzerinde azaltmıştır. Mesleki eğitimin içinde bulunduğu durumun bir başka nedeni de; finansal kaynakların yetersiz kalması olarak yorumlanabilir. Yabancı Uzman Raporları, Kalkınma Planları, Milli Eğitim Şura Kararları, Hükümet Programlarında ileri gelen sorun ve hedeflerin aynı şekilde bir sonraki çalışmada yerini koruması soruların ertelendiğini yada çözülemediğini açıkça göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of globalization and the new world order it brought with it necessitated the change and development of countries. It is possible to keep up with this new world order by improving education. Because education has a very close relationship with development and development. Scientific and technological changes are at the forefront of these changes and developments in all areas of life. This rapid change has revealed a process that forces the states of the world to change and develop. Countries that want to catch up with this rapid pace of change have aimed to provide more qualified education to all their individuals and have made an effort to mobilize all their opportunities in this direction. Undoubtedly, vocational and technical education is very important in catching these scientific and technological changes. Countries are influenced by national and international structures to create education policies and act to develop the individual. Since individuals who have been trained in vocational and technical education in a qualified way will be the biggest investment in the future, the quality of this investment will exist with the quality of the institutions that train individuals. For this reason, it is necessary to examine and analyze many elements, especially national and international organizations, Economic Policies, National Education Council Decisions, Development Plans and Government Programs, in order to gain qualifications in vocational and technical education. The aim of the research is to examine the development of vocational and technical education in Turkey in the context of Foreign Expert Reports, Development Plans, National Education Council Decisions, and Government Programs, and it has been tried to reveal what kind of work has been done in vocational and technical education during this development process. The research is very important as it will reveal the place of vocational and technical education in Foreign Expert Reports, Development Plans, National Education Council Decisions, Government Programs and will provide data for related researches. The research is a qualitative study and is a descriptive study created by scanning the literature within the framework of written sources and archive documents. While conducting the research, undergraduate and doctoral theses, articles, books, legal sources and archives were used. Within the historical development process of vocational and technical education, which is a broad subject, a literature review has been made by taking into account Foreign Expert Reports, Development Plans, National Education Council Decisions, Government Programs and related studies. According to the research findings; Foreign Expert Reports, Development Plans, National Education Council Decisions, Government Programs revealed the reality of vocational education and were insufficient for a solution. In addition, the impact of political uncertainties in the country has always manifested itself, reducing the impact of development plans on education. Another reason for the situation in vocational education is; can be interpreted as insufficient financial resources. Foreign Expert Reports, Development Plans, National Education Council Decisions, and the fact that the problems and targets in the Government Programs remain in place in the next study clearly show that the questions are postponed or cannot be resolved