Yerel Triticum dicoccum populasyonlarında varyasyonun A-page ve ieo teknikleriyle belirlenmesi
  1. Tez No: 76283
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Triticum dicoccum, İzoenzim, Tohum depo proteinleri
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin Kuzey Geçit Bölgesinde farklı yüksekliklerden toplanan 19 T.dicoccum populasyonunda populasyon içi ve populasyonlar arası biyokimyasal varyasyonun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla populasyonlar Endopeptidaz-1, Aminopeptidaz-1, Aminopeptidaz-2 izoenzimleri ile Gliadin, Glütenin tohum depo proteinleri kullanılarak toplam sekiz lokus için taranmıştır. İzoenzimler için IEO(İzoelektrik Odaklama), gliadinler için A-PAGE(Aluminyum Laktik Asit Poliakrilamid Jel Elektroforezi), gluteninler için SDS-PAGE(Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi) yöntemleri kullanılmıştır. Genel olarak tüm populasyonlar için Gliadin lokuslarının diğer lokuslara göre daha polimorfik olduğu belirlenmiştir. Analizlerin sonucunda 1000 m'de iki, 1100 m'den de iki populasyonda gliadin lokuslarında diğer populasyonlara göre daha yüksek derecede varyasyona sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca 950 m bulanan iki populasyonda yüksek ekmek-yapım kalitesi, sağlam gluten yapısına sahip ve yüksek sedimentasyon hacmi ile ilgili olan gama-gliadin 45, omega-gliadin 35.LMWG- 2 genetik bağlılık grubunu genotiplerinde taşıdıkları tespit edilmiştir. Bu populasyonların ıslah çalışmalarında ekmek-yapım kalitesi yüksek, sağlam gluten yapısına çeşitlerin geliştirilmesinde gen kaynağı olarak kullanılabilirler. Bilim Kodu.5001018
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine whithin and among population variation of 19 Triticum dicoccum populations collected from farms at different altitudes of North of Turkey. For that purpose the populations were screened in terms of isozymes Endopeptidase-1, Aminopeptidase-1, Aminopeptidase-2 and 2 seed strorage proteins Gliadins, Glutenins covering a total of eight loci of the wheat genome. For isozymes lEF(lsoelectricfocussing), for gliadins A-PAGE (Aluminium Lactic Acid PolyacrylamideGel Electrophoresis), for glutenins SDS- PAGE (Sodium Dodeucil Sulphate PolyacrylamideGel Electrophoresis) techniques were used. Generally, for all the populations gliadin loci were determined much more polymorphic. Two populations from 1000 m, two populations from 1100 m altitudes were resulted in high level of whithin and among populations in terms of gliadins. In addition two populations from 950 m resulted in gama-gliadin 45, omega-gliadin 35 and LMWG-2 linkage group bands which are the indicators high bread-making quality, gluten strength and sedimentation volume. These populations can be used in wheat breeding programs for the purpose of interest. Science code :5001018 Key Words -.Triticum dicoccum, Isozymes, Seed storage proteins, Variation