Sakroı̇lı̇ak (SI) eklem disfonksiyonu tanısı olan hastalardakı̇ SI eklem mobilizesyon ve SI eklem manı̇pülasyon uygulamaları sonucu ortaya çıkan anlık etkı̇lerı̇n kıyaslaması
Comparison of instant effects of SI joint mobilization and ci joint manipulation applications in patients with sacroilac (SI) joint dysfunction
- Tez No: 762837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Sakroiliak eklem disfonksiyonu, Spinal manipülasyon, spinal mobilizasyon, Sacroiliac joint dysfunction, Spinal manipulation, spinal mobilization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmanın amacı sakroiliak (SI) eklem disfonksiyonu tanısı tıp doktoru tarafından teşhisi koyulan hastalarda sakroiliak eklemde manipülasyon ve mobilizasyon uygulamalarının kalça ekleminin mekanik fonksiyonu üzerindeki anlık etkileri karşılaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya sakroiliak eklem disfonksiyonu tanısı olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya toplam 50 hasta dahil edilmiş olup hastalar manipülasyon ve mobilizasyon grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her bir grupta 25 hasta yer almaktadır. Araştırmaya dahil edilen katılımcıların yaşları 18-55 arasında değişmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada da literatür ile paralellik arz edecek şekilde gruplar arasında VAS skorları açısından anlamlı farklılık olmamakla beraber hem spinal manipülasyon hem de spinal mobilizasyon uygulanan grupta uygulama sonrası VAS skorlarının anlamlı şekilde azaldığı saptandı. Gruplar arasında fleksiyon ve ekstansiyon değerleri açısından anlamlı farklılık saptanmamış olmakla beraber grup içi karşılaştırmalar sonucunda uygulama sonrası fleksiyon ve ekstansiyon değerlerinin anlamlı şekilde arttığı görüldü. Ağrı varlığı açısından ise her iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the immediate effects of manipulation and mobilization of the sacroiliac joint on the mechanical function of the hip joint in patients diagnosed with sacroiliac (SI) joint dysfunction by a medical doctor. For this purpose, patients with a diagnosis of sacroiliac joint dysfunction were included in the study. A total of 50 patients were included in the study, and the patients were divided into two groups as manipulation and mobilization groups. There are 25 patients in each group. The ages of the participants included in the study ranged from 18-55. In our study, which is in line with the literature, although there was no significant difference between the groups in terms of VAS scores, it was determined that the VAS scores were significantly reduced after the application in both spinal manipulation and spinal mobilization groups. Although there was no significant difference between the groups in terms of flexion and extension values, as a result of in-group comparisons, it was seen that flexion and extension values increased significantly after the application. There was no significant difference between the two groups in terms of the presence of pain.