İnternet bağımlılığı ile erteleme eğilimi, algılanan sosyal destek ve anksiyete duyarlılığı arasındaki ilişkiler
The relationships between internet addiction and procrastination tendency, perceived social support and anxiety
- Tez No: 762842
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT SAHRANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, erteleme eğilimi, algılanan sosyal destek, anksiyete duyarlılığı, Internet addiction, procrastination, perceived social support, anxiety sensitivity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, bireylerin internet bağımlılığı düzeyleri ile erteleme, algılanan sosyal destek ve kaygı duyarlılık düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu 358 kişiden (278 kadın 80 erkek) oluşmaktadır. Veriler Demografik Bilgi Formu, Genç İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu, Erteleme Eğilimi Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kaygı Duyarlılık İndeksi-3 kullanılarak toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerin internet bağımlılığını yordayıp yordamadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi kullanıldı. Bağımlı değişkenin demografik değişkenlere göre değişip değişmediği t testi, tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. İnternet bağımlılığı, genel erteleme eğilimi, algılanan sosyal destek ve anksiyete duyarlılığı düzeylerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını değerlendirmek için t testi kullanılmıştır. İnternet bağımlılığı düzeyinin eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, erteleme, sosyal destek ve anksiyete duyarlılığı internet bağımlılığını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordamaktadır. Araştırma verilerine göre, internet bağımlılığı, genel erteleme, algılanan sosyal destek ve anksiyete duyarlılığı cinsiyete dayalı olarak farklılaşmadığı bulunmuştur. İnternet bağımlılığı düzeyleri, katılımcıların romantik ilişki durumlarına göre anlamlı farklılık göstermiştir. İnternet bağımlılığı ile ilgili olarak, bekâr katılımcıların puan ortalamaları, partneri olan katılımcılardan istatistiksel ve anlamlı olarak daha yüksekti. Erteleme düzeyleri, katılımcıların romantik ilişki durumlarına göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Algılanan sosyal destek düzeyleri, katılımcıların romantik ilişki durumlarına göre anlamlı farklılık göstermiştir. Algılanan sosyal destek ile ilgili olarak, bekâr katılımcıların puan ortalamaları, bir partneri olan katılımcılardan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. Anksiyete duyarlılığı düzeyleri, katılımcıların romantik ilişki durumlarına göre anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationships between individuals' levels of internet addiction and procrastination, perceived social support and anxiety sensitivity levels. The study group consisted of 358 participants (278 women 80 men). The data were collected using Demographic Information Form, Young Internet Addiction Test Short Form, Procrastination Tendency Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and Anxiety Sensitivity Index-3. Pearson correlational analysis was used to determine the relations among vairables. Multiple regression analysis was used to determine whether the independent variables predicted internet addiction. Its suitability for regression analysis was evaluated using Mahalanobis distance values, kurtosis, skewness values and normal distribution graph. Whether the dependent variable changed according to demographic variables was evaluated with t test, one-way analysis of variance. The t-test was used to evaluate whether the levels of internet addiction, general procrastination, perceived social support and anxiety sensitivity differ according to gender. One-way analysis of variance was applied to determine whether the level of internet addiction differs significantly according to age and educational status. According to the results of data analysis, procrastination, social support, and anxiety sensitivity predicted internet addiction at a statistically significant level. Individuals who are lonely have higher levels of internet addiction than those who have a statistically significant relationship, and their perceived social support levels are lower than those who have a statistically significant relationship. Internet addiction, procrastination, social support, and anxiety sensitivity did not varied in a gender-based evaluation. Internet addiction, general procrastination, perceived social support, and anxiety sensitivity did not change in a gender-based assessment, according to research data. Internet addiction levels differed significantly according to the romantic relationship status of the participants. Regarding internet addiction, the mean scores of single participants were statistically and significantly higher than participants with partners. Procrastination levels did not differ significantly according to the romantic relationship status of the participants. Perceived social support levels differed significantly according to the romantic relationship status of the participants. Regarding perceived social support, single participants' mean scores were statistically significantly lower than those with a partner. Anxiety sensitivity levels did not differ significantly according to the romantic relationship status of the participants.