Ebû Bekir b. Abdurrahmân el-Hüseynî'ye ait şecerenin değerlendirilmesi
Evaluation of the enealogy of Abu Bekr b. Abdurrahman el Hüseynî
  1. Tez No: 762962
  2. Yazar: MEHMET GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULSELAM ARVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Edebiyatı, Ebû Bekir el-Huseynî, Kitâbu Ukûdu'l-lu'lu'iyye, Aleviyye Tarikatı, Hadramiye Tarikatı, Folk Literature, Ebû Bekir el-Huseynî, Kitâbu Ukûdu'l-lu'lu'iyye, Aleviyye Sect, Hadramiye Sect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezde, Osmanlı döneminin son âlimlerinden biri olan ve birçok eserin müellifi olan Seyyid Ebû Bekir el-Alevî el-Huseynî'nin hayatı ve ona ait Kitâbu Ukûdu'l-lu'lu'iyye isimli eseri ele alınmaktadır. Tezde kendi döneminde ilmî ihtiyacı karşılamak için farklı alanlarda çok sayıda eser yazan bu şahsın sadece mezkûr eserini inceleyip tanıtmak amaçlanmaktadır. Ebû Bekir el-Huseynî'nin telif ettiği eserler arasında ayrı bir yeri bulunan Ukûdu'l-lu'lu'iyye'de Hz. Peygamber'den (sav.) başlamak üzere sahabe, tabiîn, tabei tâbiîn ve Aleviyye tarikatına mensup olan bin küsur kişi zikredilmektedir. Bunların arasında tarihe mâl olmuş bazı önemli simalar da yer almaktadır. Mesela yedi Kurrâ imam-ı, Kütüb-i Sitte müellifleri, dört mezhep imam-ı ve meşhur sufîler burada kaydedilenlerden bazılarıdır. Bu eserin silsilesinde zikredilen kişilerin kalabalığından dolayı uygulanagelen şecere metotlarından farklı bir yöntem kullanılmıştır. Buradaki metot -bilindiği kadarıyla- ilk defa müellif tarafından uygulanmıştır. Bu yeni yöntemle hoca ile talebe ilişkisini göstermek için çizgiler kullanılmamış, bunun yerine numara sistemi geliştirmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the life of Seyid Ebû Bekir el-Alevî el-Huseynî, who is the one of the last scholars of the Ottoman period and the author of many other works and one of his work named“Kitâbu Ukûdu'l-lu'lu'iyye”are discussed. In the thesis, it is aimed to examined and introduce only the aforementioned work of this author who wrote many works in different fields in order to meet the scientific need in his own period. Starting with the Prophet, more than a thousand people who belonged to the Companions, Tabin, Tabei Tâbiîn and Aleviyye sect are mentioned in this work Ukûdu'l-lu'lu'iyye, which has a special place among the works written by Ebû Bekir el-Hüseynî. Among them, there are some people who have an important place in history. For example, seven Kurrâ imams, the authors of Kütüb-i Sitte, four madhhab imams and famous Sufîs are some of the ones recorded here. Due to the large number of people mentioned in the sequence of this work, a method different from the common genealogy methods is used. The method here is applied by the author for the first time as far as is known. With this new method, lines are not used to show the relationship between the teacher and the student, and an attempt is made to develop a number system instead.