Beden eğitimi öğretmenlerinin kültürel zekâ düzeyleri ile mesleki etik ilkelere bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi: Iğdır ili örneği
Examination of the relationship between physical education teachers' cultural intelligence levels and their commitment to professional ethical principles: The example of İğdir province
- Tez No: 763017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TEVABİL AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Kültürel Zekâ, Mesleki Etik İlkeler, Physical Education Teacher, Cultural Intelligence, Professional Ethical Principles
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi öğretmenlerinin kültürel zekâ düzeyleri ile mesleki etik ilkelere bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaca ulaşmak için, bazı demografik özelliklerin kültürel zekâ düzeyleri ve mesleki etik ilkelerine olan etkisi araştırılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinde sıklıkla kullanılan genel tarama modellerinden İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılı Iğdır ilinde görev yapan 162 Beden Eğitimi öğretmeni bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Evrenin tamamına ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı ve danışmanı tarafından araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin demografik değişkenlerinin (yaş, cinsiyet, medeni durum, mesleki yıl, eğitim durumu, idari görev durumu, görev yeri ve doğup büyüdüğü ilde görev yapma durumu) tespit edilebilmesi için oluşturulan kişisel bilgi formu, Ang ve ark. (2007) tarafından geliştirilen Kültürel Zekâ ölçeği ile Özbek (2013) tarafından geliştirilen beden eğitimi öğretmenleri mesleki etik ilkeler ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırma bulguları katılımcıların Kültürel Zekâ ölçeği puanlarının aritmetik ortalamasına göre; kültürel zekâ düzeylerinin 3,41-4,20 aralığında olduğundan (x̄=3,64) yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde Mesleki Etik İlkelere Bağlılık ölçeği puanlarının aritmetik ortalamasına göre; mesleki etik ilkelere bağlılık düzeylerinin 4,21-5,00 aralığında olduğundan (x̄=4,59) çok yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin Kültürel Zekâ düzeyleri ile Mesleki Etik İlkelere Bağlılık Düzeyleri arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla korelasyon analizi yapılmış. Korelasyon analizine göre; araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin kültürel zekâ düzeyleri ile mesleki etik ilkelere bağlılıkları arasında herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Araştırma sonucunda çalışma grubundaki öğretmenlerin kültürel zekâ düzeyleri ile mesleki etik ilkelere bağlılıkları arasındaki ilişki ile ilgili elde edilen bulgular literatür destekli olarak tartışılmış, yapılan tartışmalar sonucu öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between physical education teachers' cultural intelligence levels and their commitment to professional ethical principles. In order to achieve this aim, the effects of some demographic characteristics on cultural intelligence levels and professional ethical principles were investigated. Relational survey model, which is one of the general survey models frequently used in quantitative research methods, was used in the research. 162 Physical Education teachers working in the province of Iğdır in the 2020-2021 academic year constitute the universe of this research. The entire universe has been reached. In the data collection, the personal information form created by the researcher and his advisor to determine the demographic variables (age, gender, marital status, professional year, education level, administrative position, place of duty and working in the province where he was born) of the physical education teachers participating in the research, Cultural Intelligence scale developed by Ang et al (2007) and physical education teachers professional ethical principles scale developed by Özbek (2013) were used. SPSS statistical package program was used in the analysis of the data. According to the arithmetic mean of the participants' Cultural Intelligence scale scores; It was determined that the cultural intelligence levels were in the range of 3.41-4.20 (x̄=3.64). Likewise, according to the arithmetic average of the scores of the Commitment to Professional Ethics Principles scale; It has been determined that the level of commitment to professional ethical principles is in the range of 4.21-5.00 (x̄=4.59). Correlation analysis was conducted to determine whether there is a relationship between the Cultural Intelligence levels of the physical education teachers participating in the research and the Levels of Commitment to Professional Ethical Principles. According to the correlation analysis; No correlation was found between the cultural intelligence levels of the physical education teachers participating in the research and their commitment to professional ethical principles. As a result of the research, the findings related to the relationship between the cultural intelligence levels of the teachers in the study group and their commitment to professional ethical principles were discussed with the support of the literature, and suggestions were presented as a result of the discussions.