Bilgisayar destekli eğitsel oyunlarla gerçekleştirilen sosyal bilgiler dersinin akademik başarıya etkisi
The effect of social studies course with computer aided educational games on academic success
  1. Tez No: 763237
  2. Yazar: AYNUR ASENA KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE TEYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel Oyun, Sosyal Bilgiler, Teknoloji, Akademik Başarı, Educational Game, Social Studies, Technology, Academic Success
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler dersinde bilgisayar destekli eğitsel oyun kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına etkisini belirlemektir. Çalışma nicel yaklaşım benimsenerek hazırlanmış olup yarı deneysel desenlerden ön test – son test eşitlenmemiş kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ağrı il merkezinde 6. Sınıfta öğrenim görmekte olan 10'u deney grubu, 12'si kontrol grubu olmak üzere toplam 22 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak 20 sorudan oluşan akademik başarı testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bir istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilere bağımsız örneklem t testi ve eşleştirilmiş örneklem t testi uygulanmıştır. Araştırmada yapılan analizler neticesinde sosyal bilgiler dersinde bilgisayar destekli eğitsel oyun kullanımının öğrencilerin akademik başarılarını arttırdığı tespit edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının ön test puanlarında anlamlı farklılık bulunmazken, son test puanlarında deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca kontrol grubunda yapılan ön test – son test karşılaştırmasında anlamlı farklılık bulunmazken deney grubunda yapılan ön test – son test karşılaştırmasında son test puanları lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Deneysel işlemin deney grubundaki etkisinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için deney grubu öğrencilerin ön test puanlı ve son test puanları cinsiyete göre karşılaştırılmıştır. Yapılan analiz neticesinde ön test puanlarında cinsiyete ilişkin anlamlı farklılık bulunmazken son test puanlarında erkekler lehine cinsiyete ilişkin anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler dersinde bilgisayar destekli eğitsel oyun kullanımı erkek öğrencilerin akademik başarılarını arttırmada daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of using computer-assisted educational games in social studies course on students' academic achievement. The study was prepared by adopting a quantitative approach and the pretest-posttest unequalized control group model, one of the quasi-experimental designs, was used. The study group of the research consists of 22 students, 10 in the experimental group and 12 in the control group, studying in the 6th grade in the city center of Ağrı. In the study, an academic achievement test consisting of 20 questions was used as a data collection tool. The data obtained in the research were analyzed using a statistical package program. Independent sample t test and paired sample t test were applied to the obtained data. As a result of the analyzes made in the research, it was determined that the use of computer-assisted educational games in the social studies course increased the academic success of the students. While there was no significant difference in the pre-test scores of the experimental and control groups, a significant difference was found in the post-test scores in favor of the experimental group. In addition, there was no significant difference in the pretest-posttest comparison made in the control group, while a significant difference was found in favor of the posttest scores in the pretest-posttest comparison made in the experimental group. In order to determine whether the effect of the experimental procedure in the experimental group differed according to gender, the pre-test scores and post-test scores of the students in the experimental group were compared according to gender. As a result of the analysis, there was no significant gender difference in the pre-test scores, but a significant gender-related difference was found in favor of men in the post-test scores. The use of computer-assisted educational games in the social studies course is more effective in increasing the academic success of male students.