Otel işletmelerinin pazarlama faaliyetlerinin etkinliği
Efficiency of marketing activities of hotels
  1. Tez No: 763297
  2. Yazar: SİNEM BEYSİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR ÜNDEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Pazarlama Yöntemleri, Otel İşletmeleri, Pazarlama Stratejileri, Sosyal Medya, Alternative Marketing Methods, Hotel Businesses, Marketing Strategies, Social Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Dijitalleşen çağ ile birlikte pazarlama faaliyetleri ve pazarlama yöntemleri değişime uğramıştır. Bu bağlamda işletmeler varlıkları devam ettirebilmek, rekabet edebilmek, marka imajlarına ve marka bilinirliklerine katkı sağlamak amacıyla alternatif pazarlama yöntemlerini ve sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Özellikle otel işletmeleri çağın gereklerine ayak uydurmak ve yeniliklere adapte olmak zorundadırlar. Bu araştırmanın amacı Taksim bölgesinde yer alan 3,4 ve 5 yıldızlı olarak faaliyet gösteren otel işletmelerinin pazarlama faaliyetlerinin etkinliğini ölçmektir. Bu bağlamda Taksim bölgesinde 3,4 ve 5 yıldızlı olarak faaliyet gösteren otel işletmeleri yöneticileri ile yüz yüze görüşmeler yapılmış ve görüşme sonuçları tablolar aracılığıyla açıklanmıştır. Görüşmeye katılan 3 ve 4 yıldızlı olarak faaliyet gösteren otel işletmelerinin pazarlama faaliyetlerini seyahat acenteleri ile yaptıkları iş birlikleri aracılığıyla yürüttükleri ve birincil amaçlarının satışlarını arttırmak olduğu belirlenmiştir. 5 yıldızlı olarak faaliyet gösteren otel işletmelerinin pazarlama faaliyetlerini tercih etmelerindeki en önemli neden ise marka imajlarını ve marka bilinirliklerini arttırmak istemeleridir. Bu bağlamda araştırma kapsamında görüşülen 5 yıldızlı otel işletmelerinin pazarlama faaliyetlerini daha etkin kullandıkları kanısına varılmıştır
Özet (Çeviri)
With the digitalizing age, marketing activities and marketing methods have changed. In this context, business have started to use alternative marketing methods and social media effectively in order to maintain their assets, compete, and contribute to their brand image and brand awareness. Especially hotel businesses have to keep up with the requirements of the age and adapt to innovations. The aim of this research is to measure the effectiveness of the marketing activities of the 3, 4 and 5 star hotel businesses in the Taksim region. In this context, face-to-face interviews were held with the managers of 3, 4 and 5 star hotels operating in the Taksim region and the results of the interviews were explained through tables. It has been determined that the 3 and 4 star hotel businesses participating in the interview carry out their marketing activities through their cooperation with travel agencies and their primary purpose is to increase their sales. The most important reason for 5 star hotel businesses to prefer marketing activities is that they want to increase their brand image and brand awareness. In this context, it has been concluded that the 5 star hotel businesses interviewed within the scope of the research use their marketing activities more effectively.