İş tatmini ve örgütsel desteğin, sanal kaytarma ve işten ayrılma eğilimine etkisi: Edirne ilinde tekstil sektöründe çalışanlar üzerinde bir araştırma
The effects of job satisfaction and organizational support on cyberloafing and turnover intention: A research on textile workers in Edirne province
  1. Tez No: 763352
  2. Yazar: MEHMET AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, Örgütsel destek, Sanal kaytarma, İşten ayrılma eğilimi, Job satisfaction, Organizational support, Cyberloafing, Turnover intention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, tekstil sektöründe çalışanlarda, iş tatmini ve örgütsel destek uygulamalarının sanal kaytarma ve işten ayrılma eğilimi üzerinde etkisi bulunup bulunmadığının araştırılması şeklinde belirlenmiştir. Bu çalışmada ayrıca tekstil sektörü çalışanlarının cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, aylık gelir düzeyi ve mevcut kurumdaki hizmet süresi gibi demografik özelliklerine göre sanal kaytarma ve işten ayrılma eğilimlerinin etkilenip etkilenmediği de incelenmiştir. Çalışmada tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yönteminden yararlanılarak yüz yüze anket yöntemiyle toplam 347 katılımcıdan veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, normallik analizi, keşfedici faktör analizi, korelasyon analizi, varyans analizi ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Analizler için SPSS 26 istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırma gerçekleştirilen regresyon analizleri sonucunda iş tatmininin ve örgütsel desteğin, sanal kaytarma ve işten ayrılma eğilimi üzerinde negatif yönde bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca uygulanan t testleri ve varyans analizleri sonucunda cevaplayıcıların demografik özellikleri açısından sanal kaytarma ve işten ayrılma eğilimi düzeyleri arasında istatistiki yönden anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate whether job satisfaction and organizational support practices have an effect on cyberloafing and turnover intention in textile sector employees. In this study, it was also examined whether cyberloafing and turnover intentions were affected by demographic characteristics such as gender, marital status, age, education level, monthly income level and length of service in the current institution. In this study, data were collected from 347 participants by using the convenience sampling method, which is one of the non-random sampling methods, by face-to-face survey method. In the analysis of the data obtained within the scope of the research, arithmetic mean, standard deviation, frequency distribution, reliability analysis, normality analysis, exploratory factor analysis, correlation analysis, analysis of variance and regression analysis were used. SPSS 26 statistical package program was used for analysis. As a result of the regression analyzes conducted in the research, it was determined that job satisfaction and organizational support had a negative effect on cyberloafing and turnover intention. In addition, as a result of the applied t tests and variance analysis; It has been determined that there are statistically significant differences between the levels of cyberloafing and turnover intentions in terms of demographic characteristics of the respondents.