Santral venöz kateterizasyon için intermediate servikal pleksus bloğu ile yüzeyel servikal pleksus bloğunun karşılaştırılması; prospektif ve randomize çalışma
Comparison of intermediate cervical plexus block and superficial cervical plexus block for central venous catheterization; prospective and randomized study
- Tez No: 763367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL KOZANHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateterizasyon, intermediate servikal pleksus bloğu, yüzeyel servikal pleksus bloğu, hasta memnuniyeti, işlem konforu, ağrı, Central venous catheterization, intermediate cervical plexus block, superficial cervical plexus block, patient satisfaction, procedural comfort, pain
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırmada ultrasonografi (USG) rehberliğinde uygulanan yüzeyel servikal pleksus (YSP) ile intermediate servikal pleksus (ISP) blok yöntemlerinin, santral venöz kateterizasyon (SVK) işlemi esnasında hasta memnuniyeti ve uygulayıcı işlem konforu açısından karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize çalışmada, planlı santral venöz kateter yerleştirilmesi gereken seksen hasta, santral venöz kateterizasyon girişiminden önce ISP veya YSP blok uygulanmak üzere randomize edildi. Bloklar USG rehberliğinde 10 ml LA ajan kullanılarak gerçekleştirildi. SVK esnasında iğne girişi, dilatasyon, kateter yerleştirme ve sütürasyon aşamalarında ve SVK işlemi sonrası 5. dk'da ağrı değerlendirmesi 10 puanlık Numerik Oransal Skala (NRS) sistemi ile yapıldı. SVK işleminden 30 dk sonra, 5 ölçekli Likert Skorlama sistemi ile, hasta memnuniyeti ve uygulayıcı işlem konforu değerlendirildi. Bulgular: ISP blok grubunda, SVK iğne girişi ve dilatasyon aşamalarında ve işlem sonrası 5. dk'da YSP blok grubu ile karşılaştırıldığında daha düşük ağrı skorları mevcut idi (sırası ile p=0,022, p0,05). Sonuç: SVK yerleştirilmesi için, her ne kadar hasta memnuniyeti ve uygulayıcı işlem konforu açısından ISP ve YSP blok yöntemi uygulanması benzer sonuçlara sahip olsa da işlem sırasında daha az ağrı skorları ile ilişki bulunan ISP bloğun tercih edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to compare the superficial cervical plexus (YSP) and intermediate cervical plexus (ISP) block methods applied under the guidance of ultrasonography (USG) in terms of patient satisfaction and operator comfort during central venous catheterization (CVC) procedure. Materials and Methods: In this prospective, randomized study, eighty patients requiring planned central venous catheterization were randomized to ISP or YSP block prior to central venous catheterization attempt. Blocks were performed using 10 ml of LA agent under USG guidance. Pain assessment was performed at the stages of needle insertion, dilatation, catheter placement and suturing during CVC and at the 5th minute after CVC procedure, using a 10-point NRS system. 30 minutes after the CVC procedure, patient satisfaction and operator comfort were evaluated with a 5-scale Likert Scoring system. Results: Compared to the YSP block group, the ISP block group had lower pain scores at the CVC needle insertion and dilatation stages and at the 5th minute after the procedure (p=0.022, p0.05). Conclusion: For CVC placement, although ISP and YSP block methods have similar results in terms of patient satisfaction and operator comfort, it is recommended to prefer the ISP block, which is associated with less pain scores during the procedure.