Sosyal bilgiler eğitimi açısından kültürün güncellenmesinde sosyal medyanın rolünün değerlendirilmesi
In terms of social studies education social media in updating culture evaluation of role
  1. Tez No: 763436
  2. Yazar: ŞEYMA UMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kültürün Güncellenmesi, Kültür, Öğretmen Adayı, Social Media, Updating the Culture, Culture, Teacher Candidate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Teknolojinin giderek ilerlediği toplumumuzda internetin yaygınlaşması kaçınılmazdır. Günümüz teknoloji çağında insanlar birbirleriyle iletişim kurarken dahi internet yolunu tercih etmektedir. İnternetin bu derece yaygınlaşması birbirinden farklı özelliklere sahip olan sosyal medya uygulamalarını hayatımızın orta yerine konuşlandırmıştır. Hemen hemen bütün akıllı cep telefonlarında bir tıkla ulaşabildiğimiz sosyal medya uygulamaları hayatımızın her alanını etkilemiştir. Bu uygulamalar toplumumuzu değiştirip dönüştürmüştür. Yiyecek-içecek kültürümüzü, müzik kültürümüzü, bayram, tören ve kutlama kültürümüzü, giyim-kuşam kültürümüzü, evlilik kültürümüz, alışveriş kültürümüzü ve türevlerini etkisi altına almış, adeta kültürümüzde güncellemeler meydana getirmiştir. Güncelleme eskinin özünü yitirmeden birtakım değişikliklere uğratılarak günümüz şartlarına uygun hale getirilmesidir. Sosyal medya yukarıda da belirtildiği üzere birçok kültür alanımızda güncellemeler meydana getirmiştir. Sosyal medyanın kültürümüzü değiştirip güncellemesinin daha doğru anlaşılması adına kültür derslerine yer veren eğitim fakültelerine büyük bir görev düşmektedir. Çünkü geleceğin öğretmenlerinin kültürün güncellenmesi kavramını ve sosyal medyanın kültüre olan etkisini çok iyi bilip yeni nesle doğru bir şekilde aktarması beklenmektedir. Bu nedenle eğitim fakültesi öğrencilerinin son zamanlarda üzerinde çok durulan sosyal medya ve güncelleme kavramları hakkında bilgi ve görüş sahibi olmalarının oldukça önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler eğitimi Ana bilim dalı öğrencilerinin“kültürün güncellenmesinde sosyal medyanın rolü”konusuna ait görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversite sosyal bilgiler eğitimi Ana bilim dalında öğrenim gören 60 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) kullanılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının“sosyal bilgiler öğretmen adayları açısından kültürün güncellenmesinde sosyal medyanın rolü nedir?”konusu hakkındaki görüşlerini tespit edebilmek amacıyla yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görüşlerini alarak, kültürün güncellenmesinde sosyal medyanın rolü olup olmadığı algısı ortaya çıkarılmıştır. Kültürün güncellenmesinde sosyal medyanın rolüne dair öğretmen adaylarına yöneltilen 10 soru ile ilgili sonuçlara göre, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal medyanın kültürümüzü çoğunlukla olumsuz etkilediği, gelenek ve göreneklerimizden kopmaların meydana geldiği ve kullanılan medya uygulamaları ile insanların gösteriş merakının artarak içi boş samimiyetlerin ortaya çıktığına dair görüşlerin çoğunlukta olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In our society where technology is advancing, it is inevitable that the internet will become widespread. In today's technology age, people prefer the internet way even when communicating with each other. The widespread use of the Internet has placed social media applications, which have different features, in the middle of our lives. Social media applications, which we can reach with one click on almost all smart mobile phones, have affected every aspect of our lives. These practices have changed and transformed our society. It has affected our food and beverage culture, our music culture, our holiday, ceremony and celebration culture, our music culture, our clothing culture, our marriage culture, our shopping culture and its derivatives, and almost brought updates to our culture. is to be made. As mentioned above, social media has brought about updates in many of our cultural fields. In order to better understand how social media changes and updates our culture, education faculties that include culture courses have a great responsibility. Expected to be transmitted correctly. For this reason, it is thought that it is very important for education faculty students to have knowledge and opinions about the concepts of social media and update, which have been emphasized recently. The aim of this study is to reveal the views of the students of the Department of Social Studies Education on the subject of“the role of social media in updating the culture”. The research was conducted with 60 teacher candidates studying at Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Social Studies Education Department in the 2021-2022 academic year. Phenomenology (phenomenology), one of the qualitative research designs, was used in the research.“What is the role of social media in updating the culture in terms of social studies teacher candidates?”A semi-structured interview form was used to determine their views on the subject. In the analysis of the data, the content analysis method was used. In the study, the perception of the role of social media in updating the culture was revealed by taking the views of the Social Studies teacher candidates. According to the results of the 10 questions asked to pre-service teachers about the role of social media in updating the culture, the majority of the Social Studies teacher candidates'opinions are that social media affects our culture negatively, that we break with our traditions and customs, and that people's curiosity about showing off increases with the media applications used appears to be.