Üniversite öğrencilerinde kadına karşı her türlü düşmanca tutumun (mizojini) belirlenmesi: Düzce örneği
Determination of all kind of enemyable attitudes (misogyy) against women in university students: The example of Duzce
- Tez No: 763478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER GÜLEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Düşmanca Tutum, Kadın, Mizojini, Tutum ölçeği, Üniversite öğrencileri, Attitude scale, Hostile attitude, Misogyny, University students, Woman
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma üniversite öğrencilerinde kadına karşı her türlü düşmanca tutumun (mizojini) belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı, analitik desende yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir üniversitede 2021-2022 yılı bahar döneminde lisans düzeyinde öğrenim gören 18.777öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemine tabakalı rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenen 380 (171 kadın- 209 erkek)öğrenci alınmıştır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu ve Mizojini Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Independent-Samples T testi, One-Way ANOVA, Tukey, Welch testi, Tamhane's T2 testi, pearson korelasyon ve lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin mizojini ölçeği toplam puan ortalamasının 56,00±25,40, önyargı ve ayrımcılık alt boyut puan ortalamasının 32,46±15,69, kadın fobisi alt boyut puan ortalamasının 12,89±6,76, geleneksel role sıkıştırma alt boyut puan ortalamasının 10,60±5,0410, 60±5,04 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin yaşlarına göre mizojini ölçeği toplam puan ortalaması, önyargı ve ayrımcılık ile kadın fobisi alt boyut puan ortalamaları arasında 0,05 düzeyinde pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı fark saptanmıştır. Yaş arttıkça ölçek puan ortalamalarının da arttığı belirlenmiştir. Kadınların mizojini ölçeği toplam puan ortalamasının erkeklere oranla 0,42 kat daha az olduğu bulunmuştur. Cinsiyet, doğduğu yerleşim yeri, geldiği bölge, eğitime devam edilen fakülte, en uzun süre yaşanılan yer, gelir düzeyi, annenin öğrenim durumu değişkenler, Türk toplumunda kadına karşı düşmanca tutum olduğunu düşünme durumu ve kendini yakın hissettiği tanımlama değişkenlerine göre ölçek toplam puan ve tüm alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Benzer şekilde en uzun süre yaşanılan yer, gelir düzeyi, annenin öğrenim durumu değişkenlerine göre“Ön yargı ve ayrımcılık”alt boyut puan ortalaması arasında anlamlı fark saptanmıştır. Eğitime devam edilen sınıf, gelir düzeyi, annenin öğrenim durumuna göre“Kadın fobisi”alt boyutu puan ortalaması arasında anlamlı fark belirlenmiştir.“Geleneksel role sıkıştırma”alt boyut puan ortalamalarında ise eğitime devam edilen fakülte, sınıf, en uzun süre yaşanılan yer ve mezun olunan liseye göre anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda üniversite öğrencilerinde mizojiniye yönelik farkındalık artırma çalışmalarının planlanarak uygulanması ve benzer çalışmaların farklı gruplarda ve daha büyük örneklemlerde yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out in a descriptive and analytical design in order to determine all kinds of hostile attitudes (misogyny) towards women in university students. The population of the research consisted of 18,777 undergraduate students studying at a university in the Western Black Sea Region of Turkey in the spring semester of 2021- 2022. 380 (171 female-209 male) students determined by stratified random sampling method were included in the sample of the study. Research data were collected using Personal Information Form and Mizogyni Scale. Independent-Samples T test, One-Way ANOVA, Tukey, Welch test, Tamhane's T2 test, pearson correlation and linear regression analysis were used to evaluate the data. Students' misogyny scale total score average is 56.00±25.40, prejudice and discrimination sub-dimension mean score is 32.46±15.69, female phobia sub-dimension mean score is 12.89±6.76, traditional role compression sub-dimension mean score It was found to be 10.60±5.0410, 60±5.04. There was a positive and low-level difference of 0.05 between the total mean score of the misogyny scale, prejudice and discrimination, and the women's phobia subdimension mean score according to the age of the students. It was determined that the mean score of the scale increased as the age increased. It was found that the total mean score of the women's misogyny scale was 0.42 times lower than that of the men. The scale total score and all subscales were determined according to the variables of gender, place of birth, region of origin, faculty where education was attended, place of residence for the longest time, income level, educational status of the mother, the state of thinking that there is a hostile attitude towards women in Turkish society, and the definition variables that she felt close to. a significant difference was found between the dimension mean scores. Similarly, a significant difference was found between the“Prejudice and discrimination”sub-dimension mean score according to the variables of place of residence, income level, and educational status of the mother for the longest time. significant difference was determined between the mean. It was found that there was a significant difference in the mean scores of the sub-dimension“squeezing into the traditional role”according to the faculty, class, place of residence for the longest time and graduated high school. In line with these findings, it has been suggested that awareness raising studies on misogyny be planned and implemented in university students and that similar studies should be carried out in different groups and larger samples.