Çocuk hemşirelerinin anafilaksi bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Examination of pediatric nurses' knowledge of anaphylaxis
  1. Tez No: 763484
  2. Yazar: ENES ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FERDA OCAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: anafilaksi, eğitim, hemşire, bilgi düzeyi, çocuk, anaphylaxis, education, nurse, level of knowledge, child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Anafilaksi, ölüme yol açabilen ve ani başlayan, ciddi ve sistemik alerjik reaksiyondur. Anafilaksi sıklığı 50-112/100.000/yıl ve tahmin edilen prevalans %0.3-5.1'dir. İnsidansı tam olarak bilinmemekle birlikte, tüm yaş grupları için hızla artmaktadır ve 0-4 yaş grubunda 3 kat fazladır. Anafilaksinin hızlıca tanılanması ve erken tedavisi hayati önem taşımaktadır. Uygun tıbbi girişimlerde bulunulmayan veya tedavi edilemeyen reaksiyonlar genellikle ölümle sonuçlanmaktadır. Sağlık çalışanlarının anafilaksiye yaklaşımının doğruluğu, anafilaksiyi tanımaları ve erken dönemde doğru müdahale edebilmeleri için son derece önemlidir. Sağlık çalışanlarının en büyük kısmını oluşturan hemşirelerin anafilaksi konusundaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi bu doğrultuda çok büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı çocuk hemşirelerinin anafilaksi bilgi düzeylerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı türdedir. Çalışmanın verileri Ocak-Nisan 2022 tarihleri arasında Türkiye'de toplanmıştır. Çalışmaya çocuk kliniklerinde çalışan ve katılmaya gönüllü olan hemşireler dahil edilmiştir. Bu çalışmada çevrimiçi anket formu ile çevrimiçi soru yanıtlama sistemi aracılığıyla veri toplanmıştır. Çalışmaya 80 çocuk hemşiresi katılmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından tasarlanmış olan sosyodemografik veri formu ve anafilaksi bilgi düzeyi değerlendirme formu kullanılmıştır. Bulgular: Çocuk hemşirelerinin bilgi puan ortalamaları 12,61 + 2,61 olarak bulunmuştur. Bu sonuç hemşirelerin anafilaksi bilgilerinin orta düzeyde yeterli olduğunu göstermektedir. Mesleki tecrübe süresi daha fazla olan grubun puan ortalaması az olanlara kıyasla daha yüksektir. Yaşı büyük olan grubun bilgi düzeyi yaşı küçük olan gruplara kıyasla daha yüksektir. Fakat istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Sonuç: Çocuk hemşirelerinin anafilaksi bilgi düzeyi orta düzeydedir. Bilgi eksiklikleri özellikle tedavi ve ilaç uygulaması konusunda daha fazladır. Eğitim planlarında bu konulara daha fazla önem verilmesi önerilmektedir. Mesleki tecrübe süresi artmasına rağmen bilgi düzeyini istatistiksel olarak etkileyecek bir farklılık bulunmamaktadır. Hizmet içi eğitimler ile hemşirelerin bilgi düzeylerinin düzenli olarak arttırılması önerilmektedir. Bu konuda daha fazla çalışma yapılarak hemşirelerin bilgi düzeylerinin arttırılması önerilmektedir. Yapılacak çalışmalarda bu çalışmada yer alan soru formu kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Anaphylaxis is a severe and systemic allergic reaction with sudden onset that can lead to death. The frequency of anaphylaxis is 50-112/100.000/year and the estimated prevalence is 0.3-5.1%.Although its incidence is not known exactly, it increases rapidly for all age groups and is 3 times higher in the 0-4 age group. Rapid diagnosis and early treatment of anaphylaxis is vital. Reactions that are not met with appropriate medical intervention or not treated appropriately often result in death. The accuracy of the healthcare professionals' approach to anaphylaxis is extremely important for them to recognize anaphylaxis and to intervene correctly in the early period. Evaluation of the knowledge level of nurses, who constitute the largest part of health workers, on anaphylaxis is of great importance in this direction. The aim of this study is to evaluate the anaphylaxis knowledge levels of pediatric nurses. Materials and Methods: Current study is of descriptive type. It was conducted in Turkey between January-April 2022. Nurses working in pediatric clinics and volunteering to participate were included in the study. In this study, data were collected through an online questionnaire form and an online question answering system. 80 pediatric nurses participated in the study. Sociodemographic data form and anaphylaxis knowledge level assessment form designed by the researcher were used in the study. Findings: The average knowledge score of the pediatric nurses was found to be 12.61 ± 2.61. This result shows that the nurses' knowledge of anaphylaxis is moderate. The mean score of the group with more professional experience is higher than those with less professional experience. The knowledge level of the older group is higher than the younger age groups. However, there is no statistically significant difference. Conclusion: The knowledge level of pediatric nurses is moderate. Pediatric Nurses' anaphylaxis knowledge deficits are more in the field of treatment and drug administration. It is suggested that more attention should be given to these issues in training plans. There is no statistically significant difference on the level of knowledge, even for the nurses with longer period of professional experience. It is recommended to increase the knowledge level of nurses regularly with in-service trainings. It is recommended to increase the knowledge level of nurses by conducting more studies on this subject. The questionnaire in this study can be used in future studies.