6. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı namaz ünitesinin Gagne'nin öğretim ilkeleri ve Kohlberg'in ahlaki gelişim evrelerine göre incelenmesi
Examining the 6th grade Religious Culture and Moral Knowledge textbook prayer unit according to gagne's teaching principles and kohlberg's moral development stages
- Tez No: 763485
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYATİ TETİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Din, Din Eğitimi, Gagne'nin Öğretim İlkeleri, İbadet, Kohlberg'in Ahlaki Gelişim Evreleri, Morality, Religion, Religious Education, Gagne's Teaching Principles, Worship, Kohlberg's Stages of Moral Development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Din ve ahlak eğitimi bireylerin kültürünü tanımaları, geliştirmeleri, toplumda daha verimli ve etkili yaşayabilmeleri açısından önem arz etmektedir. Ülkemizde dini ve ahlaki değerlerden uzak bir neslin yetişmesini önlemek amacıyla gerek yaygın din eğitimi aracılığıyla gerekse örgün eğitimin her kademesinde din eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı gidermek amacıyla örgün eğitimin her kademesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine yer verilmektedir. Bu bakımdan örgün din eğitiminde amaçlanan hedeflere ulaşabilmek için hazırlanan ders kitapları önem arz etmektedir. Zira eğitim sisteminin vazgeçilmez araçlardan biri olan ders kitapları, öğrenme–öğretme araçları olarak en çok kullanılan materyaldir. Ders kitapları eğitimin soyut amaçlarının somut bir yansımasını teşkil etmektedir. Özellikle dini literatürde önem arz eden“İbadet”öğrenme alanına örgün eğitimde ders kitaplarında yer verilmektedir. Bu araştırmada, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde kullanılan ders kitaplarının Gagne'nin öğretim ilkeleri ve Kohlberg'in ahlaki gelişim evreleri dikkate alınarak hazırlanıp hazırlanmadığı üzerinde durulmuştur. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, 6. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabı 'Namaz' ünitesinin, öğretim ilkeleri ve ahlaki gelişim evrelerine uygunluğu açısından incelenmesidir. Çalışmada 'Namaz' ünitesi üzerinde tarama modelinde doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 'Namaz' ünitesinin büyük ölçüde Gagne'nin öğretim ilkelerine uygun olarak hazırlanmış olduğu fakat ünitede Kohlberg'in ahlaki gelişim evrelerine uygun bir düzeylendirmenin olmadığı görülmüştür. Ancak, ünite içeriğinde öğrencilerin ahlaki gelişimine katkı sağlamak amacıyla bilgi ve kıssalara yer verildiği görülmüştür. Yapılan literatür taramasında çeşitli ders kitaplarının içerik açısından incelendiği, fakat bu çalışmaların her ders kitabı ve üniteler için yapılmadığı görülmüştür. Bundan ötürü bu araştırmanın bu alandaki boşluğa katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 2022, 130 sayfa
Özet (Çeviri)
Religious and moral education is important for individuals to recognize and develop their culture and to live more productively and effectively in society. In order to prevent the raising of a generation far from religious and moral values in our country, religious education is needed both through non-formal religious education and at all levels of formal education. In order to meet this need, Religious Culture and Moral Knowledge courses are given at all levels of formal education. In this respect, the textbooks prepared in order to reach the goals aimed in formal religious education are important. Because textbooks are one of the indispensable tools of the education system and the most used material as learning-teaching tools. Textbooks constitute a concrete reflection of the abstract aims of education. The learning field of 'Worship', which is especially important in the religious literature, is included in the textbooks in formal education. In the research, it was emphasized whether the textbooks used in Religious Culture and Moral Knowledge courses were prepared by considering Gagne's teaching principles and Kohlberg's moral development stages. Therefore, the aim of the research is to examine the 6th Grade Religious Culture and Moral Knowledge textbook, unit“Prayer”; in terms of its suitability for teaching principles and moral development stages. In the study, the document analysis method was used in the scanning model on the unit 'Prayer'. As a result of the research, it is seen that the unit 'Prayer' has been prepared in accordance with Gagne's teaching principles to a large extent, but there is no leveling in accordance with Kohlberg's moral development stages in the unit. However, it is seen that information and parables are included in the content of the unit in order to contribute to the moral development of the students. In the literature research, it is seen that various textbooks have examined in terms of content, but these studies were not done for every textbook and unit. Therefore, it is considered that this research will contribute to the gap in this field. 2022, 130 pages