Transkutanöz elektriksel akupunktur nokta stimülasyonunun (TEAS) sezaryen ameliyatı sonrası derlenme kalite skoru üzerine etkisi
The effect of transcutaneous electrical acupuncture point stimulation (TEAS) on obstetric quality of recovery (OBSQOR-10) score after cesarrean surgery
- Tez No: 763756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL KOZANHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, TEAS, Obstetrik Derlenme Kalite Skoru (ObsQoR-10) Anketi, Cesarrean section, TEAS, Obstetric Quality of Recovery Score
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu prospektif, randomize, kontrollü çalışmada Obstetrik Derlenme Kalite Skoru (ObsQoR-10) anketini kullanarak, preoperatif uygulanan transkutanöz elektriksel akupunktur nokta stimülasyonunun (TEAS) sezaryen ameliyatı sonrası postoperatif derlenme kalitesine etkisi araştırıldı. İkincil amaç olarak, TEAS'ın ameliyat ve anestezi ile ilişkili olarak gözlenen hipotansiyon, bradikardi, bulantı-kusma, vazopressör-antiemetik kullanımı ve postoperatif ağrı skoru ile analjezik gereksinimine etkisi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: ASA I-II grubu, 18 yaş ve üstü, elektif sezaryen ameliyatı planlanmış olgular rastgele TEAS uygulanan (Grup T) ve TEAS uygulanmayan (Grup K) olarak 2 gruba ayrıldı. TEAS grubundaki hastalara, spinal anesteziden önce PC6, PC5, Li4 ve ST36 noktalarına 30 dakika stimülasyon uygulandı. Katılımcılardan postoperatif 24. saatte ObsQoR-10 anketini doldurmaları istendi. Aynı zamanda, intraoperatif hemodinamik veriler ile postoperatif bulantı, kusma ve ağrı skoru, analjezik gereksinimleri kayıt altına alındı. Bulgular: TEAS grubu, ameliyattan 24 saat sonra kontrol grubundan daha yüksek ObsQoR-10 skorlarına sahipti. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, TEAS grubu hastalarda ilk analjezik ihtiyacı daha geç, postoperatif ağrı skorları ve uygulanan opioid dozu ise daha düşüktü. TEAS uygulanan grupta bulantı ve antiemetik ihtiyacı kontrol grubuna göre daha düşük bulundu. Sonuç: Preoperatif TEAS, sezaryen ameliyatlarında postoperatif derlenme kalitesini ve postoperatif analjeziyi artırır, postoperatif yan etkileri hafifletir.
Özet (Çeviri)
Objectıve: In this prospective, randomized, controlled study, the effect of preoperatively applied transcutaneous electrical acupoint stimulation (TEAS) on postoperative recovery quality after cesarean section was investigated using the Obstetric Recovery Quality Score (ObsQoR-10) questionnaire. As a secondary aim, the effect of TEAS on hypotension, bradycardia, nausea-vomiting, vasopressor-antiemetic use and postoperative pain score and analgesic requirement observed in relation to surgery and anesthesia were aimed. Materials and Methods: The ASA I-II group, 18 years of age and older, scheduled for elective cesarean section were randomly divided into 2 groups as TEAS applied (Group T) and not TEAS applied (Group K). Patients in the TEAS group received 30 minutes of stimulation at the PC6, PC5, Li4 and St36 points before spinal anesthesia. Participants were asked to complete the ObsQoR-10 questionnaire at the postoperative 24th hour. At the same time, intraoperative hemodynamic data, postoperative nausea, vomiting and pain score, and analgesic requirements were recorded. Results: The TEAS group had higher ObsQoR-10 scores than the control group 24 hours after surgery. Compared to the control group, patients in the TEAS group had later need for first analgesic, and lower postoperative pain scores and dose of opioid administered. Nausea and antiemetic needs were found to be lower in the TEAS group than in the control group. Conclusion: Preoperative TEAS improves postoperative recovery quality and postoperative analgesia in cesarean section surgeries, and alleviates postoperative side effects.