İlkokul öğretmenlerinin rekreatif oyunlar hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Examination of primary school teachers' opinions about recreational games
- Tez No: 763793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÜMÜŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rekreatif oyun, eğitim, rekreasyon, oyun, Education, Game, Recreation, Recreational Games
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilkokullarda görev yapan öğretmenlerin rekreatif oyunlar hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Durum çalışma nitel araştırma deseninde yürütülen bu araştırmada oyun tasarımı eğitimi almış ilkokullarda görev yapan öğretmenlerinin rekreatif oyunlar hakkındaki görüşlerini incelemek için açık uçlu form kullanılmıştır. Katılımcı öğretmenlerle görüşmeler“Zoom”programı üzerinden 15-25 dakikalık görüşmeler gerçekleştirilmiş olup, ses ve görüntü kayıtları için izinleri alınmıştır. Açık uçlu form toplam yedi sorudan oluşmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Açık uçlu form ile elde edilen veriler betimsel analiz yapılarak çözümlenmiştir. Betimlemeler için kategoriler oluşturulmuş ve bulgularda öğretmenlerin bir hafta içerisinde kaç ders saatinde oyun oynadıkları, oyun oynamak için sınıf içi mi yoksa sınıf dışı alanları mı tercih ettikleri, öğrencileriyle en sık oynadıkları oyunları, teneffüslerde oyun oynayıp- oynamadıklarını, rekreatif oyunlar hakkındaki düşüncelerini, rekreatif oyunların öğrencilere olumlu katkıları olup-olmayacağını, eğitim-öğretim süreçlerinde rekreatif oyunlara hangi alanlarda yer verilebileceği ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Araştırmanın önemli bulguları ise şunlardır: Öğretmenlerin 7'si teneffüslerde öğrencilerle oyunlar oynadıklarını fakat bu öğretmenlerin 5'i sadece nöbetçi oldukları zaman öğrencilerle oyun oynadıklarını ifade etmişlerdir. 10 öğretmenin rekreatif oyunlar hakkındaki görüşleri incelendiği zaman 10 öğretmenin de rekreatif oyunlarla ilgili bir bilgileri olmadıklarını ifade etmişlerdir. Rekreatif oyunlar hakkında yeterli bilgi verildikten sonra katılımcı öğretmenlere rekreatif oyunların okullarda kullanılması sonucu öğrenciler üzerinde olumlu etkileri olup- olmayacağı sorulması üzerine 10 öğretmen de olumlu etkisi olacağını ifade etmişlerdir. Katılımcı öğretmenlere rekreatif oyunların eğitim-öğretim süreçlerinde hangi aşamalarda kullanılabileceği, katkı sağlayabileceği sorulduğunda ise öğretmelerin hepsi motivasyon sağlamak amacıyla kullanılabileceğini ifade edip, bunun devamında kaynaşma etkinlikleri, dikkat etkinlikleri, iletişim sağlamada da kullanılabileceklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to reveal the opinions of teachers working in primary schools about recreational games. In this research, which was carried out in a case study qualitative research design, an open-ended form was used to examine the opinions of teachers working in primary schools who received game design education on recreational games. Interviews with the participating teachers were conducted over the“Zoom”program for 15-25 minutes, and their permissions were obtained for audio and video recordings. The open-ended form consists of seven questions in total. The study group was determined by using the criterion sampling technique, which is one of the purposeful sampling methods. The data obtained with the open-ended form were analyzed by descriptive analysis. Categories were created for the descriptions, and in the findings, how many hours the teachers played games in a week, whether they preferred in-class or out-of-class areas to play, the games they played most frequently with their students, whether they played games during breaks, teachers' thoughts about recreational games, and whether they preferred recreational games, opinions on whether or not they will have positive contributions to the students and in which areas recreational games can be included in the education-teaching processes are given. The important findings of the research are as follows: 7 of the teachers stated that they play games with the students during the breaks, but 5 of these teachers only play games with the students when they are on duty. When the views of 10 teachers about recreational games were examined, 10 teachers stated that they did not have any knowledge about recreational games. After giving sufficient information about recreational games, when the participant teachers were asked whether they would have positive effects on students as a result of using recreational games in schools, 10 teachers stated that it would have a positive effect. When the participant teachers were asked at which stages recreational games could be used and contributed to in the education-teaching processes, all of the teachers stated that they could be used to provide motivation, and that they could be used in cohesion activities, attention activities, and communication.