Kentleşme sürecinde Alevilik: Sivas ili Alibaba mahallesi örneği
Alevism in the urbanization process: The example of Alibaba neighbourhood in Sivas province
- Tez No: 763797
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, Kentleşme, Alibaba Mahallesi, Alevism, Urbanization, Alibaba Neighborhood
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Alevilik Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alevilik-Bektaşilik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çeşitli nedenler sebebiyle, geçmişte merkezden uzağa yerleşen Alevi toplumu, kırsal yaşama ait geleneksel olarak sürdürdüğü inanç, gelenek ve ibadetleri vardı. Özellikle 1950'den sonra kentlere doğru yoğun bir göç olmuştur. Kentlere göç eden alevi vatandaşları kendi kültür ve inanışlarını da buraya taşımışlardır. Kentleşmeyle birlikte bazı kurum ve inanışlar da değişime uğramıştır. Bu yüksek lisans çalışması, Sivas ili merkez ilçe mahallesi olan Alibaba Mahallesinde yaşanılan Aleviliği, kentleşme sürecinin Aleviliğe tesiri, Alevilik kurumları olan cem, dede ve musahip gibi kavramlarının tanımı ve süreç içerisinde değişimi, Alibaba mahallesinin özelliği, ayrıcalığı, mahallede yaşanılan Aleviliğin Geleneksel veya ideolojik olarak sorgulanması, kırsalda yaşanılan Alevilik ile şehirde yaşanılan Alevilik arasındaki bir farkın olup olmadığı, şehir hayatında Aleviliği yaşamanın kolay olup olmadığı, kız ve erkek çocuklarına örnek şahsiyet olarak kimi örnek gösterdiklerini, Sivas'ta mevcut olan cem evi ve derneklerin katkısı, devletten ne gibi beklentilerinin olduğu son olarak İnönü üniversitesi bünyesinde kurulan Alevilik-Bektaşilik enstitüsünün açılması hakkında ne gibi düşüncelerinin olduğu gibi sorular sorularak araştırmanın konusu ve amacı izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to various reasons, the Alevi community, which settled far from the center in the past, had traditional beliefs, traditions and worship of rural life. Especially after 1950, there was an intense migration towards the cities. Alevi citizens who migrated to the cities brought their own culture and beliefs here. Along with urbanization, some institutions and beliefs have also changed. This master's study focuses on Alevism in Alibaba District, which is the central district of Sivas, the effect of the urbanization process on Alevism, the definition of Alevism institutions such as cem, dede and musahip, the definition and change in the process, the feature and privilege of Alibaba district, the traditional or ideological aspects of Alevism in the neighborhood. questioning, whether there is a difference between Alevism living in the countryside and Alevism living in the city, whether it is easy to live Alevism in city life, who they set an example as an exemplary personality for girls and boys, the contribution of cem houses and associations in Sivas, what expectations they have from the state. The subject and purpose of the research were tried to be explained by asking questions such as what he thought about the opening of the Institute of AlevismBektashism, which was established within the body of İnönü University.