Pandemi döneminde ilkokul velilerinin eğitime katılımı ile Covid-19'un çok boyutlu etkileri ve öz duyarlıkları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationship between primary school parents' levels of involvement in education during the pandemic period and multidimensional effects of Covid-19 and their self-compassion
- Tez No: 763923
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEMA BENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Velilerin Eğitime Katılımı, Öz Duyarlık
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın amacı, pandemi döneminde ilkokul velilerinin eğitime katılımı ile covid-19'a yönelik duygu, düşünce, davranışları ve öz duyarlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışma, nicel bir çalışma olup ilişkisel tarama modeline dayalı betimsel bir çalışma olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde bulunan Zekeriye Konukoğlu İlkokulu'nda okuyan 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin velileri oluşturmaktadır. Çalışma yaşları 18 ile 41ve üzeri arasında değişen, 289'u kadın ve 64'ü erkek olmak üzere toplam 353 gönüllü katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Aile Katılım Ölçeği (AKÖ), Öz duyarlık Ölçeği (ÖDÖ) ve Çok Boyutlu Covid-19 Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 22 (SPSS Inc., Chicago, IL) program versiyonunda uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. Değişkenler arasında ilişki olup olmadığı Pearson Korelasyon analizi kullanılarak, ilkokul velilerinin çok boyutlu covid-19 ölçeği puanları ile öz duyarlık ölçeği puanları, aile katılım ölçeği puanlarını anlamlı şekilde yordayıp yordamadığını araştırmak amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Öz Duyarlılık ölçeği toplam puanı ile Aile Katılın ölçeği toplam puanını arasında anlamlı, orta şiddette ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öz duyarlık ölçeği alt boyutları ile aile katılım ölçeği alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Öz Duyarlılık ölçeği toplam puanı ile Çok Boyutlu Covid-19 ölçeği toplam puanı arasında anlamlı, pozitif yönde ve zayıf şiddette bir ilişki olduğu saptanmıştır. Öz Duyarlık Ölçeği alt boyutları puanları ile Çok Boyutlu Covid-19 Ölçeği alt boyutları puanları arasında anlamlı, pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Aşırı özdeşleşme alt boyut puanıyla Covid-19 'a ilişkin alınan önlemler alt boyut puanları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Çok boyutlu Covid-19 ölçeği toplam puanı ile aile katılım ölçeği toplam puanı arasında anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çok boyutlu Covid-19 ölçeği alt ölçeği puanları ile aile katılım ölçeği alt ölçeği puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sadece Covid-19 'a ilişkin alınan önlemler alt boyut puanı ile okul temelli katılım alt ölçeği puanları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Öz Duyarlılık ölçeği toplam puanı ile aile katılım ölçeği toplam puanı arasında anlamlı, orta şiddette ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öz duyarlık ölçeği alt boyutları puanları ile aile katılım ölçeği alt boyutları puanları arasında anlamlı, pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca Çok Boyutlu Covid-19 Ölçeği toplam puanı ve Öz Duyarlılık Ölçeği puanı birlikte Aile Katılın Ölçeği toplam puanını yordamaktadır(R2=0.298). Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni açıklama oranı %30 olduğu tespit edilmiştir. Bulgular ve ölçeklerin alt boyutlarının birbiriyle olan ilişkileri, çalışmada ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış, gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Mevcut çalışma bulguları gelecekte salgın hasatlıkların getirilerini anlamlandırma ve gerekli önlemleri alma adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between the level of involvement of primary school parents in education during the pandemic period and their feelings, opinions, behaviors and self-compassion levels towards covid-19. For this purpose, the study was a quantitative study and designed as a descriptive one based on the relational survey model. The study group of the research consisted of the parents of the 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students studying at Zekeriye Konukoğlu Primary School in the Şehitkamil district of Gaziantep in the 2021-2022 academic year. The study was carried out with a total of 353 volunteer participants, 289 women and 64 men, aged between 18 and 41 and over. The data collection tools in the study were Family Involvement Scale (SCA), Self-Compassion Scale (SCS) and Multidimensional Covid-19 Scale and a personal information form prepared by the researcher. Data analysis was performed using appropriate statistical methods through IBM SPSS Statistics 22 (SPSS Inc., Chicago, IL). Pearson Correlation analysis was conducted to investigate whether there was a relationship between the variables, and multi-linear regression analysis was used to find out whether primary school parents' family involvement scale scores could be predicted by their multidimensional covid-19 scale scores and self-sensitivity scale scores. It was found that there was a significant, moderate and positive relationship between the total score of the Self-Compassion Scale and the total score of the Family Involvement Scale. There was also a positive and significant relationship between the sub-dimensions of the self-compassion scale and the sub-dimensions of the family involvement scale. There was a significant, positive and weak correlation between the total score of the Self-Compassion scale and the total score of the Multidimensional Covid-19 scale. There was a significant positive correlation between scores of the Self-Compassion Scale and the scores of the Multidimensional Covid-19 Scale in terms of their sub-dimensions. There was no significant relationship between scores in the overidentification sub-dimension and the measures taken against Covid-19 sub-dimension. There was a significant, positive and moderate relationship between the total scores of the multidimensional Covid-19 scale and the family involvement scale. There was a positive and significant relationship between scores in the sub-dimensions of the Covid-19 multidimensional scale and the family involvement scale. There was no significant relationship only between the scores in the subdimensions of the measures taken for Covid-19 and the school-based involvement subscales. There was a significant, moderate and positive relationship between the total score of the Self-Compassion scale and the total score of the family involvement scale. There was a significant and positive relationship between the scores in the sub-dimensions of the self-compassion scale and the sub-dimensions of the family involvement scale. In addition, it was found that the total scores of the Multidimensional Covid-19 Scale and the Self-Compassion Scale could predict the total score of Family Involvement Scale. The independent variables were found to explain the dependent variables with a level of 30%. The relationships between the findings and the sub-dimensions of the scales were discussed within the framework of the relevant literature in the study, and suggestions were made for further studies. The findings of the present study are important in terms of interpreting possible outcomes of epidemics in the future and taking the necessary precautions. KeyWords: Covid-19, Parents' Involvement in Education, Self-compassion