Pandemi sürecinde oluşan öğrenme kayıplarına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Opinions of classroom teachers on the learning losses occurred during the pandemic process
  1. Tez No: 825650
  2. Yazar: TAYFUN EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PÜREN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, öğrenme kaybı, pandemi, sınıf öğretmeni, Primary school, learning loss, pandemic, class teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, pandemi sürecinde öğrenme kayıpları ve bu kayıpların giderilmesi konusunda ilkokul öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, nitel bir araştırma yöntemi olan olgubilim kullanılarak desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılabilecek ilkokul sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu bağlamda bu araştırmanın örneklemini Küçükçekmece ilçesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında resmi ilkokullarda görev yapmakta olan ulaşılabilecek 12 sınıf öğretmeni teşkil etmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla gerçekleştirilen görüşmelerle elde edilmiş ve bu veriler betimsel analizlere tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre, pandemi döneminde 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin en fazla öğrenme kaybı yaşadığı, 2. ve 3. sınıf düzeyinde ise daha az kayıp olduğu belirlenmiştir. Öğretmenler, pandemi sürecinde matematik ve Türkçe derslerinde özellikle işlem becerileri, problem çözme, okuma-yazma ve dil bilgisi konularında en çok kayıp yaşandığını ifade etmiştir. Telafi için önerilen yöntemler arasında ek dersler, tekrarlar, yüz yüze eğitim ve telafi programları, esnek planlama, değerlendirme ve müfredatın seyreltilmesi bulunmaktadır. Öğretmenler, öğrenme kayıplarının giderilmesi için ders saatlerinin azaltılması, yüz yüze eğitimin önceliği, telafi eğitimi planlaması, müfredatın sadeleştirilmesi ve öğrencilerin teknolojik cihazlara ve internete ulaşım konusunda şartlarının eşitlenmesi gibi konulara vurgu yapmıştır. Öğrenci ve velilere yönelik öneriler arasında öğrenci katılımı, veli bilinci, velilerin destek rolü, iletişim ve işbirliği, motivasyon ve tekrar çalışmaları ön plana çıkmaktadır. Okul yönetimi için ise telafi faaliyetlerinin denetimi, değerlendirmeler, bilgilendirme ve rehberlik gibi adımların atılması önemlidir. Katılımcılar, telafi süresinin öğrenci ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiği konusunda farklı düşüncelere sahiptir. Yüz yüze eğitimin önemi vurgulanırken, salgın durumuna bağlı olarak esneklik ve alternatif çözümlerin de değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca, öğretmenlerin psikolojik durumu, özlük hakları, motivasyonu ve çalışma koşullarının da telafi sürecinde dikkate alınması gereken konular olduğu belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the views of elementary school teachers regarding learning losses and their remediation during the pandemic period. The research was designed using a qualitative research method called phenomenology. The sample of the study consists of 12 class teachers who work in primary schools. The data was collected through semi-structured interview forms, and the obtained data were subjected to descriptive analysis. According to the analysis results, it was found that 1st and 4th grade students experienced the highest learning losses during the pandemic, while there were relatively fewer losses in 2nd and 3rd grades. Teachers stated that the subjects most affected by learning losses during the pandemic were mathematics and Turkish language, especially in terms of procedural skills, problem-solving, reading and writing, and grammar. Among the recommended methods for remediation, additional lessons, revisions, face-to-face education and remedial programs, flexible planning, evaluation, and curriculum dilution were mentioned. Teachers emphasized the reduction of class hours, prioritizing face-to-face education, planning remedial education, simplifying the curriculum, and equalizing student conditions as important measures to mitigate learning losses. Suggestions for students and parents included student participation and parental awareness, the supportive role of parents, communication and collaboration, and motivation and revision activities. For school administration, steps such as monitoring remedial activities, evaluations, information sharing, and guidance were deemed important. Participants had different opinions regarding the duration of the remediation process, emphasizing that it should be determined based on student needs. While the importance of face-to-face education was emphasized, it was also stated that flexibility and alternative solutions should be considered depending on the pandemic situation. Furthermore, teachers' psychological well-being, employment rights, motivation, and working conditions were highlighted as important factors to consider during the remediation process. In summary, this study provides systematic insights into the perspectives of elementary school teachers on learning losses and remediation strategies during the pandemic period.