İşletmelerin google ads uygulamaları ile müşteri memnuniyeti arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigating the relationship of the business' google ads and customer satisfaction
  1. Tez No: 764019
  2. Yazar: FEYZA SÜMERLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENOL HACIEFENDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Google Ads, Dijital Pazarlama, Müşteri Memnuniyeti, Google Ads, Digital Marketing, Customer Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Firmaların pazarlama uygulamalarını internet ortamına taşımaları hem maliyet hem de vakit açısından firmalara büyük kolaylık ve fayda sağlamıştır. Arama motorları bir ürün ve/veya hizmet ihtiyacı duyan kullanıcıların ilk olarak başvurduğu kaynaktır. Ayrıca, arama motorlarının çok sık kullanılması pazarlama faaliyetlerinin artışını sağlamaktadır. Global pazarda farklı türlerde arama motorları bulunmaktadır. Google Ads sahip olduğu avantajlar ile işletmeler tarafından en çok tercih edilen arama motorudur. Bu çalışmada, işletmelerin Google Ads uygulamaları ile müşteri memnuniyeti arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda online anket yöntemine 404 katılımcı katkı sağlamıştır. Likert ölçeği kullanılan anket formu, Google Ads uygulamaları ile karşılaşan katılımcıların demografik özellikleri ve bağımlı bağımsız değişkenlerle ilgili sorulardan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 26 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma ölçeğinin güvenilirliğinin belirlenmesi için güvenirlik analizi, hipotezlerin test edilmesi için ise çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Güvenilirlik analizinde değişkenler; güven, bilgi verme, yararlanma sıklığı, rahatsız olma, değer katma, tasarım ve müşteri memnuniyeti olarak belirlenmiş ve analiz sonucu mevcut olan değişkenlerin her birinin yüksek derecede güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda müşteri memnuniyeti ile Google Ads uygulamalarına duyulan güven, yararlanma sıklığı, değer katma, tasarım değişkenleri arasında olumlu bir ilişki olduğu; bilgi verme değişkeni arasında anlamlı ve olumsuz bir ilişki olduğu ve rahatsız olma değişkeni ile arasında anlamsız bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Bringing the marketing applications of the companies to the internet has provided great convenience and benefit to the companies in terms of both cost and time. Search engines are primarily used by users who need a product or service. In addition, the frequent use of search engines provides an increase in marketing activities. There are different types of search engines in the global market. Google Ads is the most preferred search engine by businesses with the advantages it provides. In this study, it is aimed to investigate the relationship between Google Ads applications and customer satisfaction of businesses. In line with the purpose of the research, 404 participants contributed to the online survey method. The survey using the Likert scale consists of questions about both the demographic characteristics and dependent-independent variables of the participants who exposed to Google Ads applications. The obtained data were analyzed with SPSS 26 program. Reliability analysis was used to determine the reliability of the research scale and multiple regression analysis was performed to test the hypotheses. In the reliability analysis, the variables were determined as trust, giving information, frequency of use, discomfort, adding value, design, and customer satisfaction, and it was determined that each of the variables available because of the analysis was highly reliable. As conclusion, there is a significant relationship between customer satisfaction, trust, frequency of use, adding value and design variables in Google Ads; It was seen that there was a relationship with a negative between the informing variable, It was seen that there was a meaningless relationship with and discomfort variables