The effects of distributed leadership and psychological empowerment on faculty turnover as mediated by organizational commitment and job satisfaction
Dağıtımcı liderlik ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel bağlılık ve iş memnuniyeti aracı rolünün fakülteden ayrılma üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 764018
  2. Yazar: AHMAD TARIQ SHIR AHMAD
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. AHU TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dağıtımcı liderlik, psikolojik güçlendirme, örgütsel bağlılık, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışma, Afganistan'da bulunan kamu ve özel üniversiteler ile yüksek öğretim kurumlarında calisan akademik personelin isten ayrilma niyeti üzerinde örgütsel bağlılık ve iş tatmininin aracılık rolunun bulundugu, dağıtılmcı liderlik ve psikolojik güçlendirmenin etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. arastirmanin verileri 50 özel ve devlet üniversitesi ile yükseköğretim kurumundan rastgele seçilen 960 öğretim üyesinden elde edilmistir. Anket soruları, bireylerin çalışmada bulunan bağımsız, bağımlı ve aracı değişkenleri hakkındaki yanıtlarını toplayan daha önce doğrulanmış bazı ölçekler ve alt ölçekleri içermektedir. Toplanan verileri analiz etmek için istatistiksel prosedürler (tanımlayıcı istatistikler, Cronbach's Alpha, Açımlayıcı Faktör Analizi AFA, Doğrulayıcı Faktör Analizi DFA ve Yapısal Eşitlik Modelleme SEM analizi) uygulanmıştır. Analiz sonuçlarında tanımlayıcı istatistikler, çalışanları uyruk, cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim düzeyi ve öğretmenlik deneyimi açısından sınıflandırmıştır. Mevcut çalışmada kullanılan tüm değişkenlerin tek değişkenli çarpıklık ve basıklığı, verilerin normal dağıldığını göstermiştir. Benzer şekilde, Mardia'nın katsayısı önemsiz cikmistir(M = -13,6, CR = -2,06), bu da veri setinin çok değişkenli normalliğe sahip olduğunu göstermektedir. Buna göre, Cronbach's Alpha ölçeklerin güvenilirliğini, AFA ve DFA, seçilen örneklem için ölçeklerin geçerliliğini doğrulamıştır. Ek olarak, SEM analizi, yapısal model için uyumun iyiliğini doğrulamıştır. Ayrıca araştırma sorularıyla ilgili tüm hipotezlerin anlamlı olduğunu bulunmuştur. Buna göre, analiz sonuçları, dağıtılmıcı liderlik, psikolojik güçlendirme, örgütsel bağlılık ve iş tatmininin fakülteden ayrılmayı etkiledigini ortaya koymuştur. Ayrıca, örgütsel bağlılık ve iş tatmininin bağımsız değişkenler (dağıtılmış liderlik ve psikolojik güçlendirme) ve bağımlı değişkenler (işten ayrılma niyeti) arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
This quantitative study intends to investigate the impacts of distributed leadership and psychological empowerment on the turnover intent of academic staff as mediated by organizational commitment and job satisfaction at private and public sector universities and higher education institutes in Afghanistan. Data was collected from 960 faculty members randomly selected from 50 private and public universities and higher education institutes. The survey questionnaire contains some formerly validated scales and subscales that gathered individuals' responses about the study's corresponding independent, dependent, and mediating variables. The statistical procedures (descriptive statistics, Cronbach's Alpha, Exploratory Factor Analysis EFA, Confirmatory Factor Analysis CFA, and Structural Equation Modeling SEM analysis) were applied to analyze the collected data. In the analysis results, descriptive statistics classified the study correspondence in terms of their nationality, gender, marital status, age, education level, and teaching experience. The univariate skewness and kurtosis of all the variables used in the current study indicated that data is normally distributed. Similarly, Mardia's coefficient was insignificant (M = -13.6, CR = -2.06), showing that the data set had multivariate normality. Accordingly, Cronbach's Alpha confirmed scales reliability, and EFA and CFA confirmed the validity of the scales for the selected sample. In addition, SEM analysis confirmed the goodness of fit for the structural model. It also reported that all hypotheses related to the research questions were significant. Accordingly, the analysis results revealed that distributed leadership, psychological empowerment, organizational commitment, and job satisfaction predicted faculty turnover. It also confirmed that organizational commitment and job satisfaction mediated the relationship between independent variables (distributed leadership and psychological empowerment) and dependent variables (turnover intent). Kew words: Distributed leadership, psychological empowerment, organizational commitment, job satisfaction, and turnover intent