8. sınıf matematik ders kitabında yer alan örneklerin sınıflandırılması
Classification of the examples which take part in the mathematics coursebook of grade 8
- Tez No: 764165
- Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ADİLOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Örnek, Örneklerin sınıflandırılması, Matematik ders kitabı, Sample, Classification of samples, Mathematics coursebook
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı ortaokullarda okutulmakta olan 8. sınıf ders kitabında bulunan çözümlü örneklerin sınıflandırılmasının yapılmasıdır. Yapılan bu çalışmada matematik ders kitabında yer alan örneklerin sınıflandırılması amaçlandığı için nitel desende doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Ders kitabında yer alan ilk dört üniteye ait örnekler Alkan (2016) tarafından geliştirilen örnek türlerinin sınıflandırıldığı teorik çatı kullanılarak sınıflandırılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular için frekans ve yüzde değerleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, 8. sınıf matematik ders kitabında yer alan örneklerin, % 31,44' ü başlangıç örneği, % 48,45' i standart örnek, % 19,33' ü geliştirici örnek, % 0,26' sı uç örnek, % 0,52' si örnek dışı örnek ve % 0' ı karşıt örnek sınıflandırılmasına ait bulunmuştur. 8. sınıf matematik ders kitabında ilk dört üniteye ait örneklerin sınıflandırılması sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda matematik öğretim programı kapsamında öğrenme alanlarına ait kazanımların, tanım ve kurallarını açıklama ile bu işlemsel sürecin nasıl uygulandığını gösterme amacıyla en çok standart örneklere yer verildiği tespit edilmiştir. Matematik dersi sarmal olarak ilerleyen bir ders olmasından dolayı hatırlatma, dikkat çekme ve tanıma alt yapı oluşturmak amacıyla başlangıç örneklerine ve tanımın oluşturduğu algıyı genişletmek , konular arası ilişki sağlayarak kavramın sınırlarını genişletme için geliştirici örneklere yer verildiği tespit edilmiştir. 8. sınıf matematik ders kitabında yer alan çözümlü örneklerde; uç ve örnek dışı örneklerin az sayıda kullanıldığı, karşıt örneklerin ise hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to classify the solved examples in the 8th grade textbook which is being taught in secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year. In this study, document examination method was used in qualitative design because it was aimed to classify the examples in mathematics coursebooks. The examples of the first four units in the coursebook were classified using the theoretical framework developed by Alkan (2016) in which the types of examples are classified. Frequency and percentage values were used for the findings obtained in the study. As a result of the research, 31.44% of the start up examples used in the first four units of the 8th grade mathematics coursebook were found to belong to the initial, 48.45% to the standard, 19.33% to the improving, 0.26% to the extreme example, 0.52% to the non-example, and 0% to the counter example category. In the 8th grade mathematics coursebook, in line with the findings obtained as a result of the classification of the examples belonging to the first four units, it was determined that standard examples were mostly used to explain the definitions and rules of the learning outcomes, definitions and rules of the learning areas within the scope of the mathematics curriculum and to show how this operational process is applied. Since mathematics is a course that progresses in a helical manner, it was determined that initial examples were used to remind, draw attention and create a substructure for recognition, and developmental examples were used to expand the perception created by the definition and to expand the boundaries of the concept by providing a relationship between subjects. In the 8th grade mathematics coursebook, it was found that examples with solutions included in the 8th grade mathematics textbook, extreme and out-of-example examples were used in small numbers, and counterexamples were not used at all.