The autobiographical reverberations in Yusuf Islam (Cat stevens)' post conversion lyrical compositions: A thematic study
Yusuf İslam'ın (Cat stevens) ihtida sonrası lirik bestelerindeki otobiyografik yankılanmalar: Tematik bir çalışma
  1. Tez No: 764216
  2. Yazar: AZWAR TAHİR
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. FİLİZ BARIN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf Islam, Cat Stevens, Autobiography, Post-Conversion, Lyrics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Cat Stevens olarak da bilinen Yusuf İslam hakkında mevcut akademik çalışmalar, zengin ve ilham verici lirik kompozisyonu hakkındaki çalışmalar dışında nadiren yapılmaktadır. Stevens'ın çoğunlukla şarkılarından oluşan mirasını incelerken, dünya çapında tanınmış bir müzisyen olarak otobiyografisini derlemek ciddi ölçüde önerilmektedir. Bu sebeple, Stevens'ın lirik kompozisyonunun kapsamlı bir literatür analizi, otobiyografisi ve özellikle de hayatındaki önemli olaylardan biri olan İslam'a geçiş süreci ile ilişkilendirilmiş olmalıdır. Bu çalışma, Stevens'ın din değişimi sonrası lirik kompozisyonlarındaki otobiyografik yankılara odaklanmıştır. Asıl amaç, Stevens'ın gerçek hayattaki duygusal, psikolojik ve ruhsal deneyimlerinin İslam'ı seçtikten sonra bestelediği şarkılarına nasıl yansıdığını anlamaktır. Bu çalışma yakın okuma tekniği kullanılarak tematik bir analiz olarak kategorize edilmektedir. Söz konusu çalışma, Stevens'ın din değişimi sonrası şarkılarında bulunan altı ana temayı inceler. Bu temalar İslami kimlikler, Stevens'ın otobiyografik etkisi, çocuklar, hayal, barış yanlılığı/savaş karşıtlığı ve duyarsızlıktır. Bu araştırma dört ana bulgu ortaya çıkarmaktadır. İlk olarak, Cat Stevens olarak da bilinen Yusuf Islam, diksiyon seçimini İslami diksiyondan genel diksiyona kaydırmıştır. İkincisi, din değişimi sonrası döneminde değişim öncesi şarkı temalarını korumuştur. Üçüncüsü, şarkı sözlerinde Batı medyasının dezenformasyonunu ve önyargısını tasvir etmiştir. Son olarak, dördüncü bulgu sanatçının muhtaç insanlara yönelik duyarsızlığı eleştirdiğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeleri; Yusuf Islam, Cat Stevens, Otobiyografi, Din Değiştirme Sonrası, Şarkı Sözleri
Özet (Çeviri)
The academic study on Yusuf Islam also known as Cat Stevens is rare apart from his rich and inspirational lyrical compositions. In examining Stevens' legacy which is predominantly his songs, it is highly recommended to bring together his autobiography as a well-known world-class musician. A comprehensive literary analysis of his lyrical compositions should, therefore, be connected to his autobiography predominantly his conversion to Islam as one of the crucial life events of Stevens. This study concentrated on the autobiographical reverberations in Stevens' post-conversion lyrical compositions. The main goal is to figure out in what ways Stevens' real-life emotional, psychological, and spiritual experiences reverberated in his songs composed after his conversion to Islam. This study is classified as a thematic analysis by using the close reading technique. It examined six major themes found in Stevens' post-conversion songs. The themes are Islamic identities, Stevens' autobiographical imprint, children, dream, pro-peace/anti-war, and ignorance. The study revealed four main findings. First, Yusuf Islam also known as Cat Stevens has shifted his diction choice from Islamic diction to general diction. Second, he has maintained his pre-conversion song themes in his post-conversion era. Third, he has portrayed disinformation and bias of Western media in his lyrics. Finally, the fourth finding suggests that the artist has criticized the ignorance toward people in need.