Suriye iç savaşının bölge halkına etkileri ve çözüm önerileri (Suriye'de Arap Baharı)
Effects of the Syrian civil war on the people of the region and solutions (Arab Spring in Syria)
- Tez No: 764372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Tarih, Public Administration, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: İŞİD, Ortadoğu, Suriye, Terörizm, Türkiye, ISID, Middle East, Syria, Terrorism, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ortadoğu'nun gidişatını tüm yönleriyle değiştiren bir kriz olarak tanımlanan Arap Baharı, 2011 yılından itibaren Arap ülkelerinde halkın ayaklanmalarına neden olarak ülkedeki birçok liderin ve yönetimin devrilmesine neden olmuştur. Halkın başlatmış olduğu bu ayaklanmalar büyüyerek devam ederek iç isyanlara dönüşmüştür. 7 yıldır bir türlü sonlandırılamayan iç isyanların en kanlı sahneleri ise Suriye'de yaşanmıştır. Ortadoğu'da tüm ezberleri bozan Suriye iç savaşı, bölgedeki terör örgütlerinin durumdan istifade ederek bölgedeki toprakları işgal etmelerine neden olmuştur. 2013 yılından itibaren Suriye iç savaşına dâhil olan terör örgütleri arasında Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) ve Ad-Dawlah Al- İslamiyah Fil Irak Wa Ash-Sham (DEAŞ) gibi gruplar yer almaktadır. İŞİD terör örgütü bölgede kısa sürede yükselişe geçerek, jeopolitik olarak öneme sahip olan bölgeleri hâkimiyeti altına almayı başarmıştır. İŞİD terör örgütünün önemli liderlerinden olan Ebu Bekir El Bağdadi, 2014 yılında İslam Devleti'nin kurulduğunu açıklayarak halifeliğini ilan etmiştir. İŞİD'in hâkimiyetinde olan bölgelerde zamanla toplumsal sorunlar yaşanmakta olup, terör örgütünün yapmış olduğu şiddetsel yönetimle sonucunda yaklaşık 14 milyon insan bölgeden göç etmek zorunda kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Defined as a crisis that changed the course of the Middle East in all its aspects, the Arab Spring has led to popular uprisings in Arab countries since 2011, leading to the overthrow of many leaders and administrations in the country. These uprisings started by the people continued to grow and turned into internal rebellions. The bloodiest scenes of the internal revolts, which could not be ended for 7 years, were experienced in Syria. The Syrian civil war, which broke the rules in the Middle East, caused terrorist organizations in the region to take advantage of the situation and occupy the lands in the region. Terrorist organizations that have been involved in the Syrian civil war since 2013 include groups such as the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) and Ad-Dawlah Al-Islamiyah Fil Iraq Wa Ash-Sham (DEAS). The ISIS terrorist organization rose in the region in a short time and succeeded in taking the geopolitically important regions under its dominance. Abu Bakr al-Baghdadi, one of the important leaders of the ISIS terrorist organization, declared the establishment of the Islamic State in 2014 and declared his caliphate. Social problems have been experienced in the regions under the domination of ISIS over time, and as a result of the violent management of the terrorist organization, approximately 14 million people have had to migrate from the region.