Yönetim kültürü bağlamında kurumsal bir olgu: Güven
A corporate phenomenon in the context of management culture: Trust
- Tez No: 764410
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kurum kültürü, yönetim, güven, kültür, değerler, Corporate culture, management, trust, culture, values
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
İçinde bulunduğumuz çağ, güven bunalımlarının had safhada yaşandığı bir çağdır. Günümüz dünyasında güven problemlerinin ortaya çıkmasında tarihsel ve sosyolojik dönüşümlerin önemli bir rolü ve etkisi bulunmaktadır. Bu dönüşümlerin başında hiç şüphesiz küreselleşme, modernleşme, sanayi devrimi, kentleşme, vb. süreçler gelmektedir. Değişim ve dönüşümlerden etkilenen sadece bireyler değil, bireylerin oluşturduğu toplumsal yapı ve unsurları da etkilenmiş ve nasibini almıştır. Bu kapsamda çalışmamızda tarihsel süreçte yönetim olgusunun geçirdiği değişim ve dönüşümler, kültür ve kültürün bir öğesi olan değerler bağlamında ele alınmıştır. Bununla birlikte kültürün ve özellikle de güven değerinin yönetim olgusunu hangi boyutlarda etkilediği araştırılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, Gaziantep ili İslahiye ilçesi 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde tekstil sektöründe çalışan“mavi yakalı”ve“beyaz yakalı”çalışanlar üzerine nitel yöntem kapsamında seçilen 20 kişiyle derinlemesine görüşme tekniklerinden faydalanılarak yapılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde elde edilen veri ve bulgular ışığında, toplumsal değerlere bağlılığın kurum kültürünün kabulünü artırdığı ve sosyal güvenin kurumsal güveni etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Yine bununla birlikte medeni durumun kurum kültürünün oluşmasına ve güven değerinin kazanılmasına etki etmediği araştırma verilerimiz doğrultusunda ulaştığımız sonuçlardan bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
The age we live in is an age in which confidence crises are experienced at an extreme level. In today's world, historical and sociological transformations have an important role and effect in the emergence of trust problems. At the beginning of these changes and transformations, there is no doubt that globalization, modernization, industrial revolution, urbanization, etc. is coming . Not only individuals affected by changes and transformations, but also the social structures and elements formed by individuals have been affected and have had their share. In this context, in our study, the changes and transformations that the management phenomenon has undergone in the historical process are discussed in the context of culture and values that are an element of culture. Nevertheless, it has been tried to investigate the extent to which culture, and especially the value of trust, affects the phenomenon of management. This research was conducted in İslahiye district of Gaziantep province 1. It was carried out by using in-depth interview techniques with 20 people selected within the scope of the qualitative method on“blue-collar”and“white-collar”employees working in the textile sector in the Organized Industrial Zone. In the light of the data and findings obtained as a result of the research, it was concluded that adherence to social values increases the acceptance of corporate culture and social trust affects corporate trust. However, some of the results we have reached in line with our research data are that marital status does not affect the formation of corporate culture and the acquisition of trust value.