İşe tutkunluğun örgüt sağlığına etkisinde örgütsel erdemin rolü
The role of organizational virtue in the effect of work engagement on organizational health
- Tez No: 764411
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Tutkunluk, Örgüt Sağlığı, Örgütsel Erdem, Work Engagement, Organizational Health, Organizational Virtue
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Örgütlerin uzun vadede hayatta kalabilme ve yeniliklere uyum sağlayabilme kapasitesi olarak nitelendirilen sağlıklı yapıya ulaşmalarında çalışanlarının bilgisi, becerisi, moral ve motivasyonları gibi konular belirleyici rol oynamaktadır. İşini enerjiyle, şevkle, büyük bir tutkuyla yapan ve çalıştığı örgütte dürüstlük, güven, bağışlayıcılık gibi erdemlerin sergilendiğini algılayan çalışanların örgütsel çıktılara olumlu katkısı daha fazla olmaktadır. Bu bağlamda, çalışanlarda işe tutkunluğun örgüt sağlığına etkisini ve bu etkide örgütsel erdemin rolünü belirlemek çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmanın birinci bölümünde işe tutkunluk ve örgüt sağlığı kavramlarına ilişkin temel konu ve kavramlar teorik açıdan incelenmiştir. Üç kısımdan oluşan bu bölümünün ilk kısmında işe tutkunluk kavramı, ikinci kısmında ise örgüt sağlığı kavramı detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Son kısımda ise işe tutkunluk ve örgüt sağlığı ilişkisinden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü de üç kısımdan oluşmaktadır. İlk kısmında örgütsel erdem kavramı, ikinci kısmında işe tutkunluk ve örgütsel erdem ilişkisi, son kısmında ise örgütsel erdem ve örgüt sağlığı ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise araştırmanın yöntemi, bulguları, sonuçları ve önerileri raporlanmıştır. Çalışmanın örneklemi Muş, Bitlis ve Van illeri merkez ilçelerinde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerinde görevli 1023 sağlık çalışanından oluşmaktadır. Araştırma verileri; demografik değişkenler, işe tutkunluk ölçeği, örgüt sağlığı ölçeği ve örgütsel erdem ölçeğinden oluşan soru formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler analiz edilirken, standart sapma ve frekans analizi, aritmetik ortalama, açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yol (path) analizi gibi analiz yöntemleri kullanılmıştır. Analizler sonucunda, işe tutkunluk ile örgüt sağlığı ve örgütsel erdem arasında doğrudan pozitif ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, işe tutkunluğun örgüt sağlığına doğrudan etkisi olduğu gibi örgütsel erdem üzerinden dolaylı etkisinin de olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Several issues including employees' knowledge, skills, morale and motivation play a significant role in reaching a healthy organizational structure, which is defined as the capacity of organizations to survive in the long term and adapt to innovations. Employees who do their work with energy, enthusiasm and passion and who consider that their organization promotes critical virtues such as honesty, trust and forgiveness have more positive contributions to organizational outputs. In this regard, the main purpose of this study is to determine the effect of work engagement on organizational health in employees and identify the role of organizational virtue in this effect. First, the main topics and concepts related to work engagement and organizational health were theoretically discussed. In this process, the concept of work engagement, the concept of organizational health, and the relationship between work engagement and organizational health were respectively examined. Next, the concept of organizational virtue, the relationship between work engagement and organizational virtue, and the relationship between organizational virtue and organizational health were respectively explained. Finally, the method, results, and findings of the study were clarified. The sample of the study included 1023 healthcare workers at state hospitals located in the provincial centers of Muş, Bitlis, and Van in Turkey. The data were collected using a data collection form including questions on demographic variables, the Work Engagement Scale (UWES), the Organizational Health Scale, and the Organizational Virtue Scale. Descriptive statistics, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and path analysis were used to analyze the collected data. A direct positive relationship was identified between work engagement and the concepts of organizational health and organizational virtue. It was also determined that work engagement had not only a direct effect on organizational health but also an indirect effect on organizational health via organizational virtue.