Sosyo-kültürel bir gösterge olarak koku: Düzceörneği
Smell as a socio-culturel indicator: The case of Düzce
- Tez No: 764625
- Danışmanlar: DOÇ. İBRAHİM NACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Kültürü, Koku duyusu, Toplumsal Hafıza, Koku Hafızası, Culture of Consumption, Sense of Smell, Social Memory, Memory of Smell
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İnsanın doğumundan itibaren kendisine yoldaşlık eden beş duyudan biri olan koku duyusu insanın çevresini anlamlandırması açısından geniş bir bilgi ağı sunmaktadır. Koku duyusu diğer duyulardan farklı ve anlaşılması gerekli bir alan olarak görülmektedir. Toplumsal açıdan kokunun kavranması ve anlaşılması onun farklı yönlerden ele alınması ve farklı bakış açıları ile incelenmesi ile mümkün olmaktadır. Bu çalışma da kokuların ne doğrultuda anlamlandırıldığı ve kavrandığı, insanın bireysel koku hafızasının hangi etmenler sayesinde ve nasıl şekillendiği, kültürel kodların bireylerin koku hafızasına nasıl etki ettiği, kokuların dünden bugüne gelişim seyri ve kapitalist sistemin içerisine entegre olması ve bunun toplumsal alana yansıyan sonuçlarının ele alınması hedeflenmektedir. Ayrıca bu çalışma ile sağlıklı bireyler ve görme engelli bireyler arasında kokunun algılanışı ve koku hafızasının şekillenişi açısından farklılıkların olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Kokular farklı toplumsal bilgi ve birikimi barındırmakta, toplumsal alanın her köşesine sirayet etmesi bakımından önem taşımaktadır. Dolayısıyla sosyolojik bir araştırmanın konusu olmaya elverişli bir alan olarak görülmektedir. Ayrıca sosyolojik anlamda kokuların incelendiği çalışmaların azlığı sebebiyle bu araştırmanın sosyoloji literatürüne katkı sağlaması beklenmektedir. Çalışma 4 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kokunun tarihsel çerçevesi, insanla ve toplumla olan ilişkisinin açıklanmasıyla ikinci bölümde ele alınan kokunun sosyolojik yansımaları kısmına zemin hazırlanmıştır. Üçüncü bölümde metodolojik süreçlerden ve çalışmanın yönteminden bahsedilmektedir. Çalışmanın bulgular kısmında toplumsal koku hafızasının mekân, aile ve cinsiyet, din ve görme engelli bireyler açısından tartışması yapılmaktadır. Bireysel hafızadaki kokusal izdüşümlerin kültürel kodlar ekseninde şekillenerek toplumsallık alanına sirayetleri ile bir toplumsal koku hafızasının varlığı araştırma bulguları ekseninde temellendirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The sense of smell, which is one of the five senses that accompanies man since his birth, offers a wide information networkin terms of making sense of the environment of people. The sense of smell is seen as an area that is different from other senses and needs to be. Comprehension and unders tanding of smell from a social point of view is possible by considering it from different aspects and examining it from different perspectives. In this study, it is aimed todeal with the way in which are interpreted and comprehend ed by which factors and how the individual memory of the person is shoped, how culturel codes affect the olfactory memory of individuals, the course of development of odors from the past and their integration into the capitalist system and its consequences reflected in the social field. Moreover, this study aimed to reveal that there are no differences in the perception of odor and the formation of olfactory memory between healthy individuals and visually impaired individuals. The subjects contain different social backgrounds. It is important to touch upan every corner of the social field. Therefore ıt is seen as a suitable area to be the subject a sociological research. In addition, due to the scarcity of studies examining odors in the sociological sense, this research is expected to contribute to the sociology literatüre. The study consists of four main parts. İn the first part, the historical frame work of the smell, ıts relationship with people and society, and the sociological reflections of the smell discussed in the second part, the ground was prepared. ın the third part, the methodological factors and the method of the study are mentioned. İn the findings part of the study, the social smell memory is discussed in terms of place, family, gender, religion and visually impaired individuals. The existence of a social olfactory memory is tried to be based on the axis of research. Findings, with the olfactory projections in individual memory being shoped on the axis of culturel codes and touching on the field of sociality.