Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde yer alan bazı düz dokumaların analizi
Analysis of some plain weavings in Edirne Archeology and Ethnography Museum
  1. Tez No: 764664
  2. Yazar: İSMİHAN KABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLIHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, Düz Dokuma, Müze, Kilim, Şarköy, Tekirdağ, Edirne, Flat weaving, Museum, Kilims, Şarköy, Tekirdağ
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Amaç: Yapılan tez çalışmasının amacı Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde bulunan dokumaların gün yüzüne çıkarılarak zengin kültür mirasımızın bilimsel olarak kayıt altına alınması, korunması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Yöntem: Çalışma kapsamında öncelikle Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ndeki yetkili kişilerle görüşüldü. Müzede tez kapsamında incelenebilecek sayıda düz dokumaların tespiti yapıldı. Müzede yer alan düz dokumaların bir bölümü kompozisyon, renk ve ebatları incelenerek fotoğrafları çekildi. Envanter kayıtları incelenerek müzeye ne zaman ve nasıl geldikleri, müzede nasıl muhafaza edildiklerine dair bilgilere ulaşıldı. İncelenecek olan eserlerin fotoğrafları çekilerek bilgisayar üzerinde bazı dokumaların çizimleri yapıldı. Bulgular:“Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde Yer Alan Bazı Düz Dokumaların Analizi”adı altında yapılan yüksek lisans çalışmasında inceleme imkânı bulduğumuz düz dokumalar satın alınma yolu ile müzeye kazandırılmış eserlerden oluşmaktadır. Araştırma yaptığımız müzede 500 civarında dokumanın yer aldığı görüldü. Bu araştırma kapsamında inceleme altına alınan 42 dokumanın XIX. ve XX. Yüzyıl'a ait olduğu belirlendi. Sonuçlar: Yapılan araştırma sonucunda Edirne iline has bir dokuma türünün olmadığı anlaşılmıştır. Edirne Etnografya müzesindeki incelediğimiz dokumaların envanter kayıtları mevcuttur. Dokumaların bir bölümünün yöresi tespit edilirken, bir bölümü hakkında net bir sonuca ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the thes is study is tounearth the weavings in Edirne Archeologyand Ethnography Museum, torecord, protectand transfer our rich cultural heritage scientifically to future generations. Method: With in the scope of this study firstly the authorized persons in Edirne Archeologyand Ethnography Museum were interviewed. Information was obtained about whether the reareplain weaves in the museum that can be examined with in the scope of the thesis. After the face-to-face interviews, it was understood that there were enough worksandtheneces sary official permissions were obtained. Some of the flat weavings in the museum were photographed by examining their composition, colorand size. By examining the inventory records, information about when and how they came to the museum and how they were preserved in the museum was obtained. Photographs of the Works to be examined were taken and some weaving drawings were made on the computer. Findings: The plain weavings that we had the opportunity to examine in the graduate study under the name of“Analysis of Some Flat Weaves in the Edirne Archeologyand Ethnography Museum”consist of artifacts brought to the museum by purchasing. It was seen that there are around 500 weavings in the museum were searched. With in the scope of this research, it was determined that 42 weaving sunderin vestigation belong to the 19th and 20th centuries. Results: As a result of the research, it was understood that here is noweavingty peuniqueto Edirne province. There are inventory records of the weavings we examined in the Edirne ethnography museum. While theregion of some of the weavings was determined, a clear conclusion could not be reached about some of them.