Dünya'da ve Türkiye'de yaşlı dostu turizm
Age friendly tourism in the world and in Turkey
- Tez No: 764731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZGÜR YANARDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Turizm, Türkiye, Yaşlı, Elderly, Health Tourism, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Dünya'daki üçüncü yaş turizminde öne çıkan ülkeler ile Türkiye'deki imkânlar ele alınıp ardından üçüncü yaş turizminin potansiyeli incelenecektir. Türkiye'deki ve diğer bazı ülkelerdeki üçüncü yaş turizmini inceleyerek karşılaştırma yapmak ve ileri yaş turizminin gelişmesi için eleştiriler sunmaktır. Bu çalışmada; üçüncü yaş turizmin tanımına ve dünya turizmi içerisindeki durumuna değinilmiştir. Çalışmanın Türkiye'de üçüncü yaş turizmini konu edinen yayınlardaki kısıtlı olan literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir. Gereç-Yöntem: Türkiye ve Dünya'daki yaşlı turizmi potansiyeli incelenecek olup çalışmada nitel araştırmalarda yaygın kullanılan doküman analizi tekniğinden faydalanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Yaşlılığın getirdiği sağlık ve sosyal sorunların giderilmesinde sağlık turizmi gibi maliyeti etkin çözümlere odaklanılmaktadır. Bütün bu nedenler ışığında, sağlık turizminin alt kollarından biri olan ileri yaş turizminin tüm dünya ülkeleri için son derece önem arz ettiği söylenebilmektedir.. Türkiye'deki ileri teknolojiye sahip sağlık kuruluşları, maliyet açısından daha uygun oluşunun yanı sıra iklimi ve tarihi zenginlikleri ile yaşlı turizmi alanında bir cazibe merkezi olabilecek potansiyele sahiptir. Sonuç: Üçüncü yaş turizmi gerçekleştirecek bireyler, seyahat edecekleri bölgeleri çeşitli özelliklere bakarak seçmektedirler. Bunlar: uygun iklim koşulları, sağlık hizmetlerinin kapsamlılığı, ucuzluğu, bölgeye ulaşım olanakları v.b. otel (tesis) sayısı, iklim, doğal faktörler, sağlık altyapısı, sağlık kurumları, sağlıkla ilgili doğal alanlar (termal, kaplıca v.s.) Dünyada ve Türkiye'de yaşlı dostu, üçüncü yaş turizmini olumlu yönde artırır.
Özet (Çeviri)
Objective: The prominent countries in third age tourism in the world and the opportunities in Turkey will be discussed and then the potential of third age tourism will be examined. It is to examine and compare the third age tourism in Turkey and some other countries and to present criticisms for the development of old age tourism. In this study; The definition of third age tourism and its situation in world tourism are mentioned. The aim of the study is to contribute to the limited literature in the publications on third age tourism in Turkey. Material and Methods: The elderly tourism potential in Turkey and in the world will be examined and evaluations have been made by using the document analysis technique, which is widely used in qualitative research. Results: In order to eliminate the health and social problems caused by old age, cost-effective solutions such as health tourism are focused on. In the light of all these reasons, it can be said that advanced age tourism, which is one of the sub-branches of health tourism, is extremely important for all countries of the world. Health institutions with advanced technology in Turkey are more affordable in terms of cost, as well as in the field of elderly tourism with their climate and historical riches. It has the potential to become a center of attraction. Conclusion: Individuals who will realize third age tourism choose the regions they will travel to by looking at various features. These are: suitable climatic conditions, comprehensiveness and cheapness of health services, transportation opportunities to the region, etc. Number of hotels (facilities), climate, natural factors, health infrastructure, health institutions, health-related natural areas (thermal, spa, etc.). It increases the age-friendly, third age tourism positively in the world and in Turkey.