Exploring preparatory school instructors' views and practices related to diversity and inclusion in English language teaching: A case study
İngilizce hazırlık programında çalışan öğretmenlerin dil eğitiminde öğrenci çeşitliliği ve kapsayıcı eğitimle ilgili görüşleri ve uygulamaları: Bir durum çalışması
- Tez No: 764795
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH CENDEL KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı Eğitim, Kapsayıcı Dil Öğretimi, Eğitimde Çeşitlilik, İngilizce Hazırlık Programları, Inclusion, inclusive language education, diversity in education, English language preparatory school
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Okullar ait oldukları toplumun genelini yansıtır ve bu nedenle öğretmenlerin“farklı”olan bireylere karşı saygılı ve hoşgörülü nesiller yetiştirmeleri önemlidir. Eğitimde çeşitlilik ve kapsayıcılık nosyonlarının uzun bir geçmişi ve farklı yönleri vardır. Bu nitel vaka çalışması, İngilizce hazırlık sınıfı öğretmenlerinin dil sınıflarında çeşitlilik ve kapsayıcı eğitim ile ilgili anlayışlarını ve uygulamalarını keşfetmeyi amaçlamıştır. Araştırma, bir vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık programında çalışan kişisel, eğitimsel ve profesyonel açıdan farklı geçmişlere sahip beş Türk okutman ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları, yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeleri, çevrimiçi ders gözlemleri, alan notları ve bu iki konseptle ilgili belgelerin incelenmesini içermiştir. Veriler, beş aşamalı bir veri analizi prosedürü kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin bu iki kavram hakkında oldukça bilinçli olduklarını ve onlara karşı olumlu bir tutum içinde olduklarını göstermiştir. Buna ek olarak, okutmanların bu terimleri tanımlayabildikleri ve dikkat edilmesi gereken çeşitli profilleri listeleyebildikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca öğrencilere farklılıklara saygı duymayı öğretmek ve öğrenmeye elverişli bir sınıf ortamı yaratmak konusunda da istekli oldukları gözlemlenmiştir. Bu amaçla, katılımcıların günlük sınıf içi uygulamalarında bu kavramlarla ilgili olabilecek bazı stratejiler uyguladıkları anlaşılmıştır. Ancak hem geleneksel hem de pandemi sürecinde verdikleri çevrimiçi eğitimde farklı profillere hitap edip, onları kapsayıcı bir tutum sergilerken bazı zorluklar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, bu kavramlarla ilgili olarak henüz deneyimlemedikleri veya uygulamalarını engelleyen bazı hususlar gözlemlenmiştir. Bu nedenle, öğretmenlerin gelecekte benzer zorlukların üstesinden gelmek için öğrenci çeşitliliğini tanıma ve onlar için kapsayıcı olma konusunun farklı yönleriyle ilgili eğitime ihtiyaçları olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Schools reflect the larger society they belong to and therefore it is significant for teachers to raise respectful and tolerant generations towards those who are“different”. The issues of diversity and inclusion have a long history and different aspects. This qualitative case study aimed to explore English language preparatory school instructors' views and practices regarding diversity and inclusion in language classes. The study was conducted at a foundation university's English language preparatory programme with five Turkish instructors who had different personal, educational, and professional backgrounds. Data collection tools included semistructured individual interviews, online lesson observations, field notes, and a review of documents related to diversity and inclusion. The data were analyzed employing a five-phase data analysis procedure. The findings indicated the participants were highly aware of these two concepts, and they had a positive attitude towards them. They were able to define these terms and list diverse profiles that required attention. It was also observed that they were eager to teach students about respecting differences and creating a positive classroom environment conducive to learning English. In order to achieve that, they employed certain strategies related to these concepts. However, they experienced certain challenges while catering for diverse profiles and being inclusive both in face-to-face education and during the pandemic when they taught online. In addition, it was found that there were still some issues that they were not aware of or that impeded their practices regarding these concepts. Therefore, it was concluded that the participants might need training in different aspects of catering for diverse needs and being inclusive to overcome similar challenges in the future.