Medya ve terör ilişkisi bağlamında basında terör haberlerinin verilişi: Son dönem Türkiye ve Avrupa basını değerlendirmesi
The representation of terrorist news in the press within the context of the relationship between media and terrorism: An evaluation of the recent Turkish and European press
  1. Tez No: 975868
  2. Yazar: ESRA MUTLU KÖLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Türk basını, Uluslararası medya, Uluslararası terörizm, Yeni medya, Turkish press, International media, International terrorism, New media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Terör her dönemde yaşanan olaylarla birlikte kendini hatırlatmış, yaşandığı ülkeleri acı bir gerçeklikle karşılaştırmıştır. Teröre karşı her ülkenin yaklaşımının farklı olması ortak bir çözüm sunulmasını engellemiş, tanımlanırken bile farklılıkların oluşmasına neden olmuştur. Ortak bir tanımı ve çözümü olmayan bu konunun medyadaki temsili de zaman zaman eleştirilmiştir. Kamuoyunun yaşanan olayla ilgili bilgilendirmeleri sırasında medyanın tutumu da hassas bir konu olması dolayısıyla büyük önem taşımıştır. Ülkemizde ve Avrupa'da 2015 yılında bir ay arayla yaşanan Ankara Gar patlaması ve Paris saldırılarıyla birlikte terör gerçeğiyle yeniden yüzleşilen olaylar ve medyadaki temsili çalışmada incelenmiştir. Yaşanan iki olayın ardından ilk anda verilen haberlerin Türk ve Fransız basınındaki temsili en çok okunan dijital haber kanalı üzerinden incelenmiştir. Haberlerde değinilen detaylara dair bulgular değerlendirilerek bir kıyaslama yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümde“Medya ve Terör”başlığında medya ve terör kavramlarının literatürdeki tanımları; ikinci bölümde“Medyada Terör Haberlerinin Verilişi”başlığı altında medyanın terör haberlerine yaklaşımı; üçüncü bölümde ise“Terör Olaylarının Türkiye ve Avrupa Basınında Verilişi”başlığında iki terör olayının ardından basında yer alan ilk haberler ve değinilen detaylar içerik analizi yöntemiyle incelenerek sonuç bölümünde değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorism has always resonated with events, confronting the countries where it has occurred with a harsh reality. The differing approaches to terrorism in each country have prevented a common solution and led to differences even in its definition. The media's representation of this issue, which lacks a common definition or solution, has also been criticized from time to time. The media's stance in informing the public about the incidents has also been of great importance due to its sensitive nature. This study examines the Ankara Train Station explosion and the Paris attacks, which occurred within a month of each other in Turkey and Europe in 2015, and the media's representation of terrorism. The representation of the initial news reports following these two events in the Turkish and French press was examined through the most widely read digital news channels. A comparison was made by evaluating the findings regarding the details mentioned in the news reports. The first section of the study, titled“Media and Terrorism,”examines the definitions of the concepts of media and terrorism in the literature; the second section, titled“Media Reporting of Terrorism News,”examines the media's approach to terrorism news. In the third section, under the title of“Reporting of Terrorist Events in the Turkish and European Press”, the first news and details in the press after the two terrorist events were examined using content analysis and evaluations were made in the conclusion section.