The application of denial-of-benefits clauses in the settlement of international energy disputes
Uluslararası enerji uyuşmazlıklarının çözümünde faydaların reddi klozlarının tatbiki
- Tez No: 764884
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN TİRYAKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Faydaların Reddi, Anlaşma Edinimi, Posta Kutusu Şirketler, Enerji Şartı Anlaşması, Uluslararası Enerji Uyuşmazlıkları, Denial of Benefits, Treaty Shopping, Mailbox Companies, Energy Charter Treaty, International Energy Disputes
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tez, faydaların reddi klozlarının, enerji yatırım uyuşmazlıklarına özel vurgu ile birlikte uluslararası yatırım tahkimindeki yorum ve tatbik şeklini incelemeyi hedeflemektedir. Bu çaba çerçevesinde, öncelikle, kavramsal bağlamda faydaların reddinin tanımı, maksadı, kapsamı ve sınırları konu edilmiştir. İkinci olarak, söz konusu klozların bileşenleri ve tipleri itibari ile geçirdiği evrim incelenmiştir. Sonrasında, bu klozların yargı yetkisine mi yoksa kabul edilebilirliğe mi ilişkin olduğu bağlamında niteliği, içerdikleri maddi ve şekli şartlar, icra edilmesinin geçmişe mi yoksa geleceğe mi etki doğuracağı konusu ve son olarak faydaların reddi şartlarının sağlandığına ilişkin ispat külfeti konuları üzerinde durulmuştur. En sonunda, Enerji Şartı Anlaşması kapsamında yer alan faydaların reddi niteliğindeki Madde 17 düzenlemesinin sebep olduğu sorunlu uygulama dikkate alınarak, Enerji Şartı Anlaşması ile ilgili olarak başlatılan modernizasyon süreci incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at an analysis of the interpretation and application of denial-of- benefits clauses in international investment arbitration, with a specific emphasis on energy investment disputes. In such elaboration, it, first, covers the definition, purpose, scope, and boundaries of the denial of benefits in conceptual terms. Second, it examines the evolution of such clauses in terms of their components and types. Thereafter, whether the relevant rights are of jurisdictional or admissibility nature, the substantive and procedural requirements included in such clauses, whether the invocation of DOB rights has a prospective or retrospective effect, and the burden of proof regarding the fulfillment of denial-of-benefits requirements are addressed. At the end, considering the allegedly problematic application of the so-called denial-of-benefits clause in the Energy Charter Treaty, Article 17, the modernization process of the Energy Charter Treaty is examined.