The relationship between leadership styles and organizational change: Case study in Horumuud telecom, Somalia
Liderlik stilleri ile organizasyonel değişim arasındaki ilişki: Horumuud telekom, Somali'de vaka çalışması
- Tez No: 764954
- Danışmanlar: PROF. DR. PİNAR PASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon, Liderlik, Organizasyon, Telecommunication, Leadership, Organization
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, Somali'nin Mogadişu Başkentinde hem Hormuud hem de Somtel Telekomünikasyon İşletmelerindeki liderlik tarzları ve değişim konusunu aktarmayı amaçlamıştır. Çalışma anket yöntemiyle veri toplayarak ve SPPS programıyla analiz ederek gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 127 çalışan ve yönetici oluşturmaktadır. Etkili iletişimin, çalışan farkındalığı ile birlikte iletişim planlamada değişim sürecine direnç göstermeme ve çalışanlara beceri kazandırılması açısından etkisi tespit edilmiştir. Her iki örgütte de kullanılan ortak liderlik tarzı; otokratik liderliktir. Sonuç olarak, çalışmada, liderlik tarzları ile örgütsel değişim arasında pozitif bir ilişki olduğu kanıtlanmıştır. Çalışanların karar alma sürecine dâhil edilmesi ve demokratik yönetim anlayışı örgütsel değişimi pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study is based on both Hormuud and Somtel Telecommunication in the capital of Somalia Mogadishu. It aimed to convey the leadership styles and change in their businesses. The study was carried out by collecting data with the questionnaire method and analyzing it with the SPPS program. The sample of the study consists of 127 employees and managers. The effect of effective communication, together with employee awareness, in terms of not resisting the change process in communication planning and gaining skills to employees has been determined. The leadership style in both organizations is autocratic leadership. As a result, it has been proven in the study that there is a positive relationship between leadership styles and organizational change. The inclusion of employees in the decision-making process and the democratic management approach affects affect organizational change positively.