Memlûk Türkçesindeki karışık dil unsurlarının Kırım Tatarcasındaki görünümü
The appearance in Crimean Tatar of mixed language elements in Mamluk Turkish
- Tez No: 764970
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Memlûk Türkçesi, Kırım Tatarcası, karışık dil, söz varlığı, Mamluk Turkish, Crimean Tatar, hybrid language, vocabulary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Karışık dil, belli bir zaman ve belli bir çevrede yaşayan farklı ağız ve lehçelere sahip insanların oluşturdukları bir dilsel kavramdır. Söz varlığı, şekil (morfolojik), ses (fonolojik) bakımdan farklı kullanımları benimsemiş insanların bir arada yaşaması zamanla bu lehçelerdeki ses, şekil ve söz varlığı özelliklerinin birbirine geçmesine neden olur. Yani karşılıklı olarak dilsel özellikler ödünç alınmış olur. Memlûk Türkçesi de aynı coğrafyada farklı Türk lehçelerinin bir arada bulunması nedeniyle karışık dil özelliklerini yapısında barındırmaktadır. Çalışmada Memlûk Türkçesindeki söz varlığı Kırım Tatarcası söz varlığıyla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Karşılaştırmalı söz varlığı yönünden yapılan bu çalışma Memlûk Türkçesi söz varlığının Kırım Tatarcasında ne ölçüde yer aldığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Hybrid language is a linguistic term created by people with various accents and dialects who live in a specific time and place. When the people that adopted different uses of vocabulary, morphology, phonology coexist with each other eventually it causes the features of vocabulary, morphology and phonology to interlace with each other. In other words linguistic features are borrowed reciprocatively. Mamluk Turkish also has mixed langage features due to the coexistence of different Turkish dialects in the same geography. In the study, the vocabulary in Mamluk Turkish has been examined comparatively with the vocabulary of Crimean Tatar. This study, in terms of comparative vocabulary, reveals to what extent the Mamluk Turkish vocabulary is included in the Crimean Tatar language.