Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlikleri ve örgütsel çekicilik arasındaki ilişki
Coorelation between transformational leadership of school principals and organizational attractiveness according to the secondary school teachers'perceptions
  1. Tez No: 765266
  2. Yazar: BAHAR BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, dönüşümcü liderlik, çekicilik, örgütsel çekicilik, Leadership, transformational leadership, attractiveness, organizational attractiveness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, öğretmenlerin algıları bakımından ortaokullarda görev yapan müdürlerin dönüşümcü liderlikleri ve örgütsel çekicilik arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve aralarında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı belirlemektir. Ayrıca öğretmenlerin algılarında onların cinsiyet, medeni durum, yaş, mesleki kıdem, eğitim düzeyi ve branş değişkenine göre anlamlı farklılıklar olup olmadığı saptanmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında İzmir ili Karşıyaka, Konak, Bornova, Gaziemir ve Buca ilçelerinde bulunan toplam 121 devlet ortaokulu ve bu okullarda görev yapmakta olan 4495 öğretmen oluşturmaktadır. 389 öğretmene ulaşarak ölçme aracını cevaplamaları sağlanmıştır. Bu çalışmada, uygun/ kazara örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada 20 maddeden oluşan“Dönüşümcü Liderlik Ölçeği”ve 46 maddeden oluşan“Örgütsel Çekicilik Ölçeği”olmak üzere iki ölçek kullanılmıştır. Uygulamada kullanılan ölçekler google form anketleri öğretmenlere elektronik ortamda ulaştırılmıştır. Dönüşümcü liderlik ölçeğinde, öğretmenlerin müdürlerinin dönüşümcü liderliklerine yönelik algılarının olumlu olduğu gözlenmektedir. Öğretmenlerin meslekteki kıdemlerine göre algılarında farklılık belirlenmiştir. Meslekteki kıdemi 21 yıl ve üzeri olan öğretmenlerin, kıdemleri 6-10 yıl ve 11-15 yıl olan öğretmenlere göre müdürlerinin dönüşümcü liderlik özelliklerini daha yeterli bulduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin diğer değişkenlere göre (cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim düzeyi ve branş) müdürlerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine dair görüşlerinin farklılık göstermediği belirlenmiştir. Örgütsel Çekicilik Ölçeğinde, öğretmenlerin okullarının örgütsel çekiciliklerine yönelik görüşlerinin olumlu olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin cinsiyet ve eğitim durumu değişkenleri bakımından okullarının örgütsel çekiciliğine yönelik görüşlerinin farklılaştığı görülmektedir. Kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre okullarını daha çekici buldukları belirlenmiştir. Eğitim düzeyi lisans olan öğretmenlerin, lisansüstü eğitim düzeyine sahip öğretmenlere göre okullarını daha çekici bulduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin diğer değişkenler (medeni durum, mesleki kıdem, yaş ve branş) bakımından okullarının örgütsel çekiciliğine dair görüşlerinde farklılaşma gözlenmemektedir. Ortaokul müdürlerinin dönüşümcü liderlikleri ve okulların örgütsel çekiciliği ilişkinin belirlenmesinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Dönüşümsel liderlik ile örgütsel çekicilik arasında düşük oranda (0,137) pozitif bir korelasyon tespit edilmiştir. Diğer bir deyişle, ölçeğin uygulandığı ortaokullardaki müdürlerin dönüşümcü liderlikleri arttıkça, okulların örgütsel çekicilikleri de buna paralel olarak belirtilen oranda artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the relationship between the transformational leadership of principals working in secondary schools and organizational attractiveness in terms of teachers' perceptions and to determine whether there is a significant relationship between them. In addition, it was determined whether there were significant differences in teachers' perceptions according to their gender, marital status, age, professional seniority, education level and branch variable. The population of the research consists of a total of 121 public secondary schools in İzmir province Karşıyaka, Konak, Bornova, Gaziemir and Buca districts and 4495 teachers working in these schools in the 2020-2021 academic year. By reaching 389 teachers, they were provided to answer the measurement tool. In this study, convenient/accidental sampling method was used. Two scales were used in the study, namely the“Transformational Leadership Scale”consisting of 20 items and the“Organizational Attractiveness Scale”consisting of 46 items. The scales used in the application, the google form questionnaires, were delivered to the teachers electronically. In the transformational leadership scale, it is observed that teachers' perceptions of their principals' transformational leadership are positive. A difference was determined in the perceptions of teachers according to their seniority in the profession. It has been determined that the teachers with 21 years or more seniority in the profession find the transformational leadership characteristics of their principals more sufficient than the teachers with 6-10 years and 11-15 years of seniority. It was determined that the teachers' views on the transformational leadership characteristics of their principals did not differ according to other variables (gender, marital status, age, education level and branch). In the Organizational Attractiveness Scale, it was determined that teachers' opinions about the organizational attractiveness of their schools were positive. It is seen that teachers' views on the organizational attractiveness of their schools differ in terms of gender and educational status variables. It was determined that female teachers found their schools more attractive than male teachers. It has been determined that teachers with undergraduate education find their schools more attractive than teachers with graduate education. There is no difference in the opinions of teachers about the organizational attractiveness of their schools in terms of other variables (martial status, professional seniority, age and branch). The Pearson Product Moments Correlation Coefficient was used to determine the relationship between the transformational leadership of secondary school principals and the organizational attractiveness of schools. A low (0,137) positive correlation was found between transformational leadership and organizational attractiveness. In other words, as the transformational leadership of the principals in the secondary schools where the scale is applied increases, the organizational attractiveness of the schools increases at the specified rate.