The free trade agreement of 2006 between Morocco and Turkey
Fas ve Türkiye arasında 2006 yılı serbest ticaret anlaşması
  1. Tez No: 766034
  2. Yazar: ISSAM ESSAFDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA BEDRİYE BAKER ARAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fas ekonomisi, Türkiye ekonomisi, STA, Serbest ticaret anlaşması, Ticaret, Ekonomi, Moroccan economy, Turkish economy, FTA, Free trade agreement, Trading, Economy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez, Fas'ın ve Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması öncesi ve sonrası ekonomilerine ışık tutarak, Fas'ın 2006 yılındaki STA'dan yararlanamamasının nedenlerini açıklıyor. Bu konu, en önemli anlaşmalardan birini oluşturuyor ve özellikle Fas'ta büyük ilgi gördü. Fas, Türkiye için her zaman önemli bir ülke olmuş ve yıllar içinde önemini korumayı başarmıştır. Ek olarak, Krallığın bölge ülkeleri ve genel olarak Afrika kıtası ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde kritik bir rol oynadığı vurgulanmalıdır. Bu iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması 7 Nisan 2004 tarihinde Ankara'da imzalanmış ve 2006 yılının başında yürürlüğe girmiştir. Buna göre bu makale Fas ekonomisinin yanı sıra dış ticareti de içeren Türkiye ekonomisinin temelini ortaya koyacaktır. her iki ülke ekonomisindeki sektörler ve 2006 STA öncesi ve sonrası her iki ülke ekonomilerinin karşılaştırılması ve ikili ilişkilerinin tarihini göstermektedir. Bu çalışmanın önemi, bu STA'nın Fas'a neden beklendiği kadar fayda sağlamadığını anlama ve açıklamaya yönelik iddialı girişiminde yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis sheds light on Morocco and Turkey's economies before and after the free trade agreement, explaining the reasons that prevented Morocco from benefiting from the FTA of 2006. This topic constitutes one of the most important agreements and got huge media attention, especially in Morocco. Morocco has always been an important country for Turkey and has managed to maintain its significance over the years. Additionally, it must be emphasized that the Kingdom plays a critical role in improving trading relations with African countries. The free trade agreement between these two countries was signed in Ankara on April 7, 2004, and entered into force at the beginning of 2006. Accordingly, this article will demonstrate the Moroccan economy as well as the Turkish economy, including foreign trade, the basic sectors in both countries' economies, and a comparison of both countries' economies before and after the FTA of 2006, and show the history of their bilateral relationship. The importance of this study lies in its ambitious attempt to comprehend and explain why this FTA is not benefiting Morocco as much as was expected.