Duygusal emek davranışının işe yabancılaşmaya etkisinde stresle başa çıkmanın aracı etkisi: Darülaceze çalışanları örneği
Mediator role of coping with stress on the effect of emotional labor behavior on work alienation: The case of Darülaceze employees
  1. Tez No: 766055
  2. Yazar: TURGAY ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE DARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İşe Yabancılaşma, Stresle Başa Çıkma, Emotional Labor, Alienation From Work, Coping With Stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde hizmet sektörü piyasada gittikçe daha da büyük bir paya sahip olmaktadır. Bu değişim ve büyümeye bağlı olarak farklı kavramlar da ortaya çıkmaktadır. Bu kavramların başında duygusal emek gelmektedir. Günlük rutin yaşantımızın her anında duygusal emek kavramıyla beraber hareket etmekteyiz. Çalışan bireyler içinde bulundukları örgütün sistemine göre hareket etmektedirler. Bu durum örgütlerin çalışanları araç olarak görmesinden kaynaklanmaktadır. Emek kavramı bu noktada karşımıza duygusal emek olarak farklı bir yapıda çıkmaktadır. Bireylerin çalışma hayatı boyunca işe yabancılaşmalarının ve işte oluşan stresle başa çıkabilmelerinin en önemli faktörlerinden biri olarak duygusal emektir. Duygusal emek açısından pozitif bir noktada olan çalışan örgütten uzaklaşma ve stresten daha uzak bir noktada yer alır. Bu araştırmanın amacı, Darülaceze çalışanlarında duygusal emeğin işe yabancılaşmada stresle başa çıkmanın aracı etkisinin ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Araştırma, İstanbul ilinde Darülaceze'de görev alan 185 personel ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen verilere göre duygusal emeğin işe yabancılaşmaya etkisinde stresle başa çıkmanın üzerinde pozitif ve anlamlı etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, sağlık sektöründe duygusal emek yaklaşımı işe yabancılaşma üzerinde olumlu bir etki sağlamakta ve stresle başa çıkma aracı önemli bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Today, the service sector has an increasingly large share in the market. Depending on this change and growth, different concepts also arise. Emotional labor comes at the beginning of these concepts. We act together with the concept of emotional labor at every moment of our daily lives. Employees act according to the system of the organization in which they are located. This situation is due to the fact that organizations see employees as tools. The concept of labor appears at this point in a different structure as emotional labor. The alienation of individuals from work during their working life and the work that occurs at work it is emotional labor as one of the most important factors in their ability to cope with stress. The employee, who is at a positive point in terms of labor, is more distant from the organization and stress. The aim of this research is to determine the level of the mediating effect of emotional labor on coping with stress in alienation from work in Darülaceze employees. The research was carried out with 185 personnel working at the Darülaceze in Istanbul province. According to the data obtained as a result of the analyzes, it is revealed that the effect of emotional labor on work alienation has a positive and significant effect on coping with stress. As a result, the emotional labor approach in the health sector has a positive effect on work alienation and a tool to cope with stress has an important effect.