Pandemi dönemi lojistik sektörünün incelenmesi
Pandemic period logistics sector examination
- Tez No: 766242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EMRE CİVELEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Lojistik Sektörü, Uluslararası Ekonomi, Dışticaret, Pandemi Süreci, E-Ticaret, Covid-19, Logistics Sector, International Economy, Foreign Trade, Pandemic Process, E-Commerce
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
2019 yılı gizemli bir solunum yolu hastalığı salgını haberiyle sona ermiştir. Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve o, zamandan beri resmi adını alan virüs“koronavirüs hastalığı 2019”, dünyada 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılmıştır. 85 milyondan fazla insanı etkileyen ve 1,87 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ve önlem amaçlı uygulanan pandemi süreci, insan yaşamının yanı sıra dünya ülkeleri ekonomisinide ciddi şekilde etkilemiştir. Bu süreçte arz ve talep dengeleri bozulmuş uluslararası ticaret yavaşlamıştır. Tüm dünyada devam eden Covid-19 salgını ekonomide ve dışticarette etkisini gösterirken, hastalığın ne kadar süreceği belirsizdir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri doğrultusunda dünya ülkeleri çeşitli önlemler almış ve sokağa çıkma kısıtlamaları uygulamıştır. Bu süreçte insanlar ihtiyaçlarını karşılamak adına internet aracılıklı uygulamalara yönelmiş ve bu da eticaretin gelişim hızını arttırmıştır. Bu kısıtlama sürecinde lojistik sektörü kısıtlamalarından dolayı gecikmeler ve sıkıntılar yaşansada daha sonra taşımacılık sektörüne dair bir çok kısıtlama kaldırılmış ve yavaşta olsa eski akışına dönmeye başlamıştır, fakat kısıtlamalar taşımacılık sektörü için kaldırılmış olsada pandeminin ilk etkilerini gösterdiği süreçte yüksek gelir kaybı yaşamıştır. Bu çalışmada, 2019'da başlayıp 2020 yılında tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgınının küresel ticaret, ekonomi ve lojistik sektörü üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Bu amaçla 2019-2021 yılı tüm taşımacılık şeklillerindeki yük ve yolcu trafiği verileri incelenmiş ve salgının lojistik sektörünü nasıl etkilediği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
2019 has come to an end with news of a mysterious respiratory disease outbreak. The virus“coronavirus disease 2019”, which originated in the city of Wuhan, China and has since become its official name, has spread to more than 200 countries and regions in the world. The coronavirus, which affected more than 85 million people and caused the death of more than 1.87 million people, and the pandemic process applied for precautionary purposes, seriously affected the economy of the world countries as well as human life. In this process, the supply and demand balances were disturbed, and international trade slowed down. While the Covid-19 epidemic, which continues all over the world, has an impact on the economy and foreign trade, it is unclear how long the disease will last. In line with the data of the World Health Organization, the countries of the world have taken various measures and implemented curfews. In this process, people have turned to internet-mediated applications in order to meet their needs, and this has increased the speed of development of e-commerce. Although there were delays and difficulties due to the restrictions of the logistics sector in this restriction process, many restrictions on the transportation sector were removed and it started to return to its old flow, albeit slowly, but although the restrictions were lifted for the transportation sector, it experienced a high loss of income in the period when the pandemic first showed its effects. In this study, it is aimed to examine the impact of the Covid-19 epidemic, which started in 2019 and spread all over the world in 2020, on the global trade, economy and logistics sector. For this purpose, the freight and passenger traffic data in all modes of transportation for the year 2019-2021 were examined and it was explained how the epidemic affected the logistics sector.